Skip to main content

Παπαδημητρίου: Ευεργετικό για τα spreads το κλείσιμο της αξιολόγησης

Αν τα ελληνικά ομόλογα περιληφθούν στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, οι αποδόσεις τους θα είναι ίδιες με των πορτογαλικών δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει ευεργετικές συνέπειες στα spread, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) , μετά από μία επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα οδηγήσει στην εξίσωση των αποδόσεων τους με αυτές των πορτογαλικών τίτλων, δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

To spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων (η διαφορά της απόδοσής τους από αυτή των γερμανικών ομολόγων) ανέρχεται στο 6,3% και των πορτογαλικών στο 3,3%, δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η διαφορά οφείλεται στο ότι η Πορτογαλία συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αν τα ελληνικά ομόλογα περιληφθούν στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, οι αποδόσεις τους θα είναι ακριβώς οι ίδιες με των πορτογαλικών τίτλων, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτό θα δώσει ένα εντελώς άλλο μήνυμα στους επενδυτές και θα αλλάξει δραματικά το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλος του μήνα, ώστε τον Απρίλιο τα ελληνικά ομόλογα να μπορέσουν να ενταχθούν στα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης.