Skip to main content

Παπαδημητρίου: Στόχος η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Ο υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η δυναμική που άρχισε πέρυσι θα συνεχιστεί το 2018 με περαιτέρω αυξήσεις

Την πολιτική βούληση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις κατέστησε σαφή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σήμερα, από το βήμα του ελληνογαλλικού φόρουμ με θέμα «Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η δυναμική που άρχισε πέρυσι θα συνεχιστεί το 2018 με περαιτέρω αυξήσεις τόσο στις εξαγωγές όσο και στις άμεσες ξένες επενδύσεις, με τη μισθωτή απασχόληση να συνεχίσει να αυξάνεται, και αυτά με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, και σε ενίσχυση του ΑΕΠ.

«Ενώ έχουμε αποκαταστήσει τη μακροοικονομική ισορροπία της οικονομίας και την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και η επιχειρηματική και επενδυτική μας δραστηριότητα έχει ξαναρχίσει, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την αντιμετώπιση των μεταρρυθμίσεων» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχει η πολιτική βούληση για να επιτευχθούν».

Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη που προέρχεται από την υγιή επιχειρηματικότητα να αφορά όλη την οικονομία και την κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς.

«Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ESM τον Αύγουστο του 2018, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, έτσι ώστε η εμπιστοσύνη και η ανάκαμψη των επιχειρήσεων να αποκτήσουν μια πιο σταθερή ώθηση και να δώσουν μια αίσθηση ανακούφισης στον ελληνικό λαό συνέχισε ο ίδιος.

Ο υπουργός ανέφερε, ενδεικτικά σχετικά με την πορεία της οικονομίας, ότι το 2017, είχαμε το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων κατά τα τελευταία 10 χρόνια, αφού καταγράφηκαν 6.081 νέες επιχειρήσεις ή 507 το μήνα ενώ τον Ιανουάριο του 2018, η καθαρή δημιουργία επιχειρήσεων έφτασε τις 769, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 52% έναντι του μηνιαίου μέσου όρου του 2017.

Η ανάπτυξη της οικονομίας αποδεικνύεται επίσης από την αύξηση ρεκόρ (16,7%) στην κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στο λιμάνι της Σύρου ενώ μια παρόμοια αύξηση της κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων υπήρξε και στο λιμάνι του Πειραιά το 2017.