Skip to main content

Παπαδημητρίου: Μόνο αισιοδοξία για την ελληνική Γούνα

Ο υπουργός Οικονομίας στα εγκαίνια της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς. Εντυπωσιακή η συμμετοχή από Ελλάδα αλλά και επισκέπτες του εξωτερικού.

Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής γουνοποιΐας και διπλά αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς.

H 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, φέρνει μετά από μία τριετία  κρίσης για τον κλάδο, τα πρώτα θετικά και αισιόδοξα μηνύματα ανάκαμψης που αποτυπώνονται στην διεθνή διοργάνωση που πραγματοποιείται - 4 έως 7 Μαΐου- στο Κεντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας.

Το 2017 είναι το πρώτο πραγματικά έτος εξόδου από την κρίση, μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, όπως δήλωσε κατά την ομιλία του ο υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό πιστοποιείται από την αύξηση των εξαγωγών, την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, την αύξηση των ξένων επενδύσεων, του όγκου των λιανικών πωλήσεων, την όψιμη αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων από επιχειρήσεις και την αύξηση της μισθωτής απασχόλησης.

Ο κ. Παπαδημητρίου πρόσθεσε ότι αυτά τα θετικά σημεία καταγράφονται πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το οικονομικό περιβάλλον θα βελτιωθεί με την άνοδο της ρευστότητας που συνδέεται με την ένταξη των τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κλάδο τους γουνοποιΐας είπε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης πέτυχαν την αναδιάρθρωσή τους, βγήκε δυναμικά στις αγορές της Ευρασίας ενώ μόνο από Μόσχα και Κίεβο έρχονται για την Έκθεση 174 εμπορικοί επισκέπτες.

Η ελληνική γουνοποιΐα, πρόσθεσε ο υπουργός, ενισχύεται από την Πολιτεία μέσω προγραμμάτων για ΜμΕ από το ΕΣΠΑ, τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΜΥΔ). Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προβολή της ελληνικής γούνας σε διεθνείς εκθέσεις, σε συνεργασία με το Enterprise Greece. Έτσι έγιναν οι συμμετοχές σε εκθέσεις στο Χονγκ - Κονγκ, στην Αθήνα, στην Αστάνα, αλλά και επιχειρηματικές αποστολές σε Κορέα και Ρωσία.

Εκατοντάδες οι εμπορικοί επισκέπτες

Μετά από μία καταστροφική τριετία κατά την οποία ο ευρύτερος κλάδος έχασε το 50% του παραγωγικού του δυναμικού, φαίνεται επιτέλους φως στο τούνελ. Οι λαμπρά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις φιλοξενούν 120 εκθέτες σε εντυπωσιακά περίπτερα, όταν πέρυσι τα περίπτερα ήταν μόλις 103. Μάλιστα φέτος η ζήτηση συμμετοχής ήταν τόσο μεγάλη που διψήφιος αριθμός επιχειρήσεων έμεινε εκτός διοργάνωσης.

Έχουν κλειστεί επιχειρηματικά ραντεβού με 300 hosted buyers από Ρωσία και Ουκρανία ενώ στην Καστοριά βρίσκεται και αποστολή 18 επιχειρήσεων από τη Νότια Κορέα. Εμπορικοί επισκέπτες έρχονται στην πρωτεύουσα της Γούνας από 34 χώρες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης, δήλωσε ότι η 42η Έκθεση Γούνας πραγματοποιείται σε κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας, αλλά τα θετικά μηνύματα έρχονται μετά από πολλές προσπάθειες για την αναβάθμιση των υποδομών Εκθεσιακού Κέντρου και επιχειρήσεων, όπως επίσης για την προβολή της ελληνικής γούνας αλλά και την προσέλκυση αγοραστών.


Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνεται το Shopping Festival, η συνεργασία με την ΔΕΘ- Helexpo, η πραγματοποίηση του Fashion Gala της Έκθεσης, στον ιστορικό χώρο του Ντολτσό, καθώς Γούνα και Παράδοση μαζί αποτελούν τα δυνατά σημεία της Καστοριάς.

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τάσος Τζήκας ο οποίος είπε ότι η συνεργασία με τον Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς είναι στρατηγικού χαρακτήρα γιατί πρόκειται για εθνικό προϊόν.

Σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ Σωτήρης Αδαμόπουλος, ο δήμαρχος της πόλης κ. Ανέστης Αγγελής και οι βουλευτίνες Μαρία Αντωνίου και Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης ευλόγησε ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ.