Skip to main content

Παπαδημητρίου: Ενδεχόμενο εξαγοράς κόκκινων δανείων από το δημόσιο

Μελετάμε το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου, αλλά με προσοχή ώστε να μην υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα, είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Το ενδεχόμενο εξαγοράς κόκκινων δανείων από φορείς του δημοσίου ώστε αυτά να αγοράζονται μετέπειτα από τους ίδιους τους δανειολήπτες (σ.σ. δημοσίους υπαλλήλους) στην τιμή των funds, μελετά η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ανακοινώνοντας παράλληλα την υλοποίηση της εξαγγελίας του Πάνου Καμμένου για την εξαγορά των κόκκινων δανείων των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων από τον αυτόνομο οικοδομικό τους οργανισμό.

«Η εξαγορά κόκκινων δανείων από φορείς του δημοσίου μπορεί να προσφέρει λύση. Μελετάμε το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου, αλλά με προσοχή ώστε να μην υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα ούτε και νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το εάν πρόκειται για ένα σχέδιο σε προχωρημένο στάδιο ή να προσδιορίσει χρονικά τυχόν εφαρμογή του και κυρίως ποιους ακριβώς μπορεί να αφορά, μεταδίδει το ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, επιβεβαίωσε και την υλοποίηση της εξαγγελίας της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας για την εξαγορά των κόκκινων δανείων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τον αυτόνομο οικοδομικό οργανισμό τους, προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει είτε τροποποίηση του καταστατικού του οργανισμού για να έχει τη δυνατότητα εξαγοράς δανείων είτε ίδρυσης Ανώνυμης Εταιρίας για το σκοπό αυτό.

«Ένα επιπλέον εργαλείο είναι η διάθεση επενδυτικών κεφαλαίων, ώστε να διευκολύνονται οι δανειολήπτες. Αυτό το εργαλείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ΥΠΕΘΑ με εξαγορά κόκκινων δανείων στρατιωτικών. Θα χρειαστεί μια νομοθετική παρέμβαση ώστε να προσαρμοστεί ο νόμος και να προστεθεί στις δραστηριότητές του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών η εξαγορά δανείων», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.