Skip to main content

Πανό στην Ακρόπολη για το άνοιγμα των συνόρων ενόψει Συνόδου Κορυφής

«Ανοίξτε τα σύνορα - Ασφαλής δίοδος- Σταματήστε τους πολέμους» είναι τα μηνύματα που έστειλαν από τον Ιερό Βράχο τα μέλη της πρωτοβουλίας.

Πανό υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και της ελεύθερης διέλευσης των προσφύγων ανήρτησαν στην Ακρόπολη, το πρωί της Παρασκευής, μέλη της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Safe Passage- Stop WARS, σε μία συμβολική κίνηση με αφορμή τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ανοίξτε τα σύνορα - Ασφαλής δίοδος- Σταματήστε τους πολέμους» είναι τα μηνύματα που έστειλαν από τον Ιερό Βράχο τα μέλη της πρωτοβουλίας, τη στιγμή που στη χώρα μας βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 46.000 άνθρωποι και το προσφυγικό έχει λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

«Απέναντι στη λογική της Ευρώπης φρούριο εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Εδώ και μήνες σύσσωμη η ελληνική κοινωνία πρωτοστατεί σε ένα πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης στα νησιά και τις πόλεις. Η κοινωνική πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Safe Passage- Stop WARS υπερασπίζεται το δικαίωμα των προσφύγων στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Αγωνιζόμαστε για να υπάρξει ασφαλής δίοδος για όλους τους πρόσφυγες, για όλους τους κατατρεγμένους που βιώνουν τον πόλεμο και έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο. Να νικήσει η ζωή, να νικήσει η αλληλεγγύη ενάντια στις ακροδεξιές φωνές της Ευρώπης, ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Η Ευρώπη δεν έχει δικαίωμα να καταπατήσει την συνθήκη της Γενεύης και τις διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τους πρόσφυγες. Αλληλεγγύη-Ισότητα-Δημοκρατία» διαμηνύει η πρωτοβουλία μέσω της σελίδας της στο Facebook.

Οι αντιδράσεις οργανώσεων αλλά και των ίδιων των προσφύγων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το κλείσιμο των συνόρων συνεχώς πληθαίνουν.

Την Πέμπτη, πρόσφυγες που παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες στο λιμάνι, ενώ πρόσφυγες που μένουν στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στέλνοντας μήνυμα-αίτημα για άνοιγμα των συνόρων. «Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας στην Ευρώπη και ότι είμαστε εδώ προσωρινά» ανέφεραν.