Skip to main content

Ανάσες πρασίνου με χιλιάδες νέες φυτεύσεις στον δήμο Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες κλαδεύσεις και φυτεύσεις δέντρων, κυρίως ενδημικών ειδών, από τον κεντρικό δήμο, για την ενίσχυση του αστικού πράσινου.

Να βελτιώσει και να αυξήσει το αστικό πράσινο στοχεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης, προχωρώντας σε έναν σημαντικό αριθμό νέων φυτεύσεων αλλά και κλαδεύσεων δέντρων.  

Για την επίτευξη του στόχου βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη μια μεγάλη εργολαβία από το 2015, ύψους πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Συνεργεία δουλεύουν τις κατάλληλες εποχές με εντατικούς ρυθμούς, για να φυτευθούν νέα δέντρα, αλλά και να κλαδέψουν.

Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και με βάση την εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα φυτευθούν συνολικά 1.278 δένδρα, κυρίως ενδημικών ειδών, στις δενδροστοιχίες της πόλης με τοποθέτηση φράχτη ριζών. Εκτιμάται ότι ήδη έχει φυτευτεί το 60% των δέντρων στις δημοτικές κοινότητες, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Αλσών, Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, γεωπόνο, Δημήτρη Σωτηριάδη.

Η Διεύθυνση Πρασίνου ξεκίνησε τις φυτεύσεις από την Α΄ κοινότητα, όπου είχαν καταγραφεί πολλά κρούσματα καταστροφής δέντρων και των δεδροδόχων τους. Τα συνεργεία αρχικά φρόντιζαν να απελευθερωθούν οι δενδροδόχοι, τις οποίες έκλειναν τις περισσότερες φορές καταστηματάρχες, και έπειτα φύτευαν στις κενές θέσεις νέα δέντρα. Χαρακτηριστική είναι η επιχείρηση που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο στις οδούς Καρόλου ντηλ και Προξενού Κορομηλά. Οι νέες φυτεύσεις θα συνεχιστούν για μικρό χρονικό διάστημα ακόμα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν νέες από τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, έως τα τέλη Φεβρουαρίου τα συνεργεία είχαν προχωρήσει συνολικά σε 7.283 κλαδεύσεις δέντρων, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία τους και να δυναμώσουν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρασίνου που εποπτεύεται από τον αντιδήμαρχο Θανάση Παππά, στην Α΄ κοινότητα έχουν κλαδευτεί 759 δέντρα, επιπλέον 1.564 στην Β΄ κοινότητα, πάνω από 3.300 στην Δ΄ κοινότητα και άλλα 1.638 στο Ε΄ διαμέρισμα. Αυτή την περίοδο, πάντως, συνεργεία κλαδεύουν δέντρα στις οδούς Βενιζέλου και Φιλίππου. Συνολικά, το έργο, που επεκτείνεται έως το 2017, προβλέπει την κλάδευση 13.445 δένδρων στα πάρκα και τις δενδροστοιχίες της πόλης, την κοπή ξερών και επικίνδυνων δέντρων.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή προχώρησε από τον περασμένο Νοέμβριο έως τέλη Φεβρουαρίου σε κλαδεύσεις με αυτεπιστασία, κυρίως στην περιοχή της Τριανδρίας και της Ε΄ κοινότητας.

Από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν γίνει φυτεύσεις άνω των 10.000 ετησίων ανθοφόρων φυτών (πρίμουλες, πανσέδες) σε χώρους πρασίνου της πόλης. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να γίνουν φυτεύσεις 2.000 χιλιάδων βολβών, ενώ είναι προγραμματισμένη η ανανέωση 5 στρεμμάτων επιφανειών χλοοτάπητα σε πάρκα.