Skip to main content

Αντωνοπούλου: Πάνω από 40.000 οκτάμηνες θέσεις εργασίας σε δήμους

Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας αμφισβήτησαν τα κριτήρια επιλογής των δήμων και έκαναν λόγο για αποκλεισμό από το πρόγραμμα.

Μέσα στον επόμενο μήνα δημοσιεύεται η προκήρυξη του υπουργείου Εργασίας για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, στο οποίο εντάσσονται 51 δήμοι και αφορά σε 42.000 ανέργους, οι οποίοι θα βρουν δουλειά για οχτώ μήνες.

Οι δήμοι που επιλέχτηκαν αποτελούν θύλακες υψηλής ανεργίας, σύμφωνα με το υπουργείο και επτά από αυτούς είναι στην Κεντρική Μακεδονία. Οι υπόλοιποι δήμοι μάλιστα αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο. Οι επτά δήμοι που εντάχθηκαν στην πρώτη φάση είναι οι: Θερμαϊκού, Νεάπολης Συκεών, Δέλτα, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Καλαμαριάς και Παύλου Μελά.

Όσοι δήμοι δε συμμετέχουν στην πρώτη φάση πάντως και πρέπει να περιμένουν από... Σεπτέμβριο αντέδρασαν έντονα.

Επίσης, το υπουργείο Εργασίας υλοποιεί αντίστοιχο πρόγραμμα και για την ένταξη των δήμων στους οποίους λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και hot spots, διασφαλίζοντας επιπλέον 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Την έναρξη του προγράμματος ανακοίνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στη συνάντησή της με το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Βασικό πλεονέκτημα του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, είναι ότι η απασχόληση των ανέργων θα είναι αντί για πέντε μήνες οχτώ, οπότε οι ωφελούμενοι θα μπορούν μετά τη λήξη του να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας.

Καινοτομία του προγράμματος είναι η καθιέρωση της πέμπτης εργάσιμης ημέρας για την κατάρτιση των εργαζομένων, μέσα από ενημερωτικά σεμινάρια υγιεινής και ασφάλειας, τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας και επιχειρηματικότητας, είπε η υπουργός και συμπλήρωσε ότι το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας διασφαλίζει αυτή τη φορά 10.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς σε αυτό που έληξε πριν από περίπου δυο μήνες εντάχθηκαν 32.000 άτομα.

Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να πιστοποιηθούν και μετά το τέλος του προγράμματος να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και να υποστηριχτούν από επόμενα προγράμματα στα οποία άμεσα θα εντάσσονται μέσω του ΟΑΕΔ.

Οι δήμαρχοι πάντως της Κεντρικής Μακεδονίας αμφισβήτησαν τα κριτήρια επιλογής των δήμων και έκαναν λόγο για αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τους δημάρχους, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πολλοί δήμοι, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, από αυτούς που επιλέχθηκαν.

Ορισμένοι έκαναν λόγο για προσπάθεια αποκλεισμού κάποιων δήμων από το πρόγραμμα, ενώ εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την ένταξη τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η κ. Αντωνοπούλου πάντως επέμεινε ότι όλοι οι δήμοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, έστω από Σεπτέμβριο. «Οι κομματικές διαφωνίες και οι πολιτικές πεποιθήσεις δεν χωρούν σε αυτό το ζήτημα. Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και αγωνιζόμαστε για την επίλυση του», τόνισε.

Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «υπάρχει προβληματισμός και αγωνία» και ο δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, υπογράμμισε ότι δήμοι όπως της Ηράκλειας με τεράστια έκταση και μεγάλα προβλήματα χρειάζονται επειγόντως ανθρώπινο δυναμικό.

Ωστόσο την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του προγράμματος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, που επισήμανε ότι η ανεργία είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, και πρέπει να γίνει άμεσα η έναρξη της εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις απασχόλησης στους δήμους με κέντρα φιλοξενίας προσφύγων η κ. Αντωνοπούλου είπε ότι το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και σε πρώτη φάση θα διασφαλιστούν 2.500 θέσεις εργασίας και άλλες τόσες θα καλυφθούν το Σεπτέμβριο.

Και σε αυτό το πρόγραμμα υπήρξε αντίδραση. Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, διαμαρτυρήθηκε διότι ο δήμος του δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα από την πρώτη φάση, παρότι στα όριά του λειτουργούν τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.