Skip to main content

Πάνω από 32.000 οι αιώνιοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά στοιχεία για κάθε ένα από τα 48 τμήματα σε Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η χρονική σύμπτωση υπήρξε εξόχως αποκαλυπτική των αντιλήψεων και των επιδιώξεων τις οποίες έχει η παρούσα κυβέρνηση σε σχέση με τις προηγούμενες.

Την ημέρα που έφευγαν από τα πανεπιστήμια τα Συμβούλια Διοίκησης στα οποία συμμετείχαν διεθνώς καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί η Βουλή ψήφιζε διάταξη για την επιστροφή των αιώνιων φοιτητών. Ήταν η 31η Αυγούστου, τελευταία ημέρα της κανονικής θητείας των ΣΙ των πανεπιστημίων. Σχεδόν το σύνολο των μελών των ΣΙ από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ) υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, μη αποδεχόμενοι την παράταση κατά ένα χρόνο της θητείας τους την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση, έχοντας στο μεταξύ, ψαλιδίσει τις αρμοδιότητές τους καθιστώντας το ρόλο τους περίπου διακοσμητικό.

Εκείνη την ίδια μέρα, με διάταξη η οποία περιελήφθη στο νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και τα ιδιωτικά σχολεία, καταργήθηκε διάταξη του προηγούμενου νόμου η οποία προέβλεπε την αυτοδίκαιη διαγραφή φοιτητών λόγω μη εγγραφής τους σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Επιπλέον, με την ίδια διάταξη τροποποιήθηκε η διατύπωση που όριζε πότε χάνεται η φοιτητική ιδιότητα (δύο χρόνια μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου φοίτησης), η οποία πλέον, μετά την τροποποίηση αυτή, πρακτικά δεν θα χάνεται ποτέ, αφού καταργείται η υποχρέωσή των αιώνιων φοιτητών να επανεγγράφονται ανά εξάμηνο. Ειδικότερα, με βάση το νέο νόμο δεν προβλέπεται πλέον διαδικασία διαγραφής των ανενεργών φοιτητών καθώς η νέα διάταξη προβλέπει μόνον πότε αποκτάται η φοιτητική ιδιότητα καθώς η διατύπωση έχει ως εξής: «Η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή του σε ΑΕΙ». Η αντικατασταθείσα διάταξη προέβλεπε ότι «η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή του σε ΑΕΙ και (...) διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου του αντίστοιχου κύκλου σπουδών ή τη μη εγγραφή του για δύο συνεχόμενα εξάμηνα ή τη μη πλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπει ο Οργανισμός για τη συνέχιση της φοίτησής του μετά το πέρας του κανονικού χρόνου φοίτησης». Σε άλλες παραγράφους του νέου νόμου περί φοιτητικής ιδιότητας, εναπόκειται στα ίδια τα πανεπιστήμια -μέσω των Οργανισμών τους- να αποφασίζουν περί της διαγραφής φοιτητών, κάτι ωστόσο, που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα. Επίσης, με τη νέα διάταξη δίνεται η δυνατότητα επανεγγραφής στα πανεπιστήμια με απλή αίτηση στη σχολή τους και όσων είχαν απολέσει τη φοιτητική ιδιότητα τα προηγούμενα χρόνια.

Στα δύο πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης ο αριθμός των φοιτητών οι οποίοι με βάση το «νόμο Διαμαντοπούλου» θεωρούνταν «αιώνιοι» ανέρχεται σε 32.816. Εξ’ αυτών η συντριπτική πλειονότητα, 31.056 αφορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και 1.759 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Οι πρωταθλητές του ΑΠΘ

Ειδικότερα, στο ΑΠΘ ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών σύμφωνα με τα μητρώα του πανεπιστημίου κατά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2016-2017 είναι 67.277. Εξ’ αυτών, εντός του κανονικού χρόνου φοίτησης είναι 26.786 (ποσοστό 39,81%), άλλοι 9.435 (14,02%) βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη έως και δύο χρόνια μετά τον τυπικό χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών (ν+2) και τέλος, 31,056 (46,16%) έχουν ξεπεράσει το όριο αυτό και με βάση τον «νόμο Διαμαντοπούλου» θα έπρεπε να έχουν ήδη διαγραφεί από τα μητρώα του ΑΠΘ.

Πρωταθλητής σε αιώνιους φοιτητές μεταξύ των 40 τμημάτων του ΑΠΘ αναγορεύεται το τμήμα Θεολογίας με 2.898 (ποσοστό 74,35% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων). Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι αρκετοί από τους εισακτέους ανακαλύπτουν στην πορεία ότι δεν τους συγκινεί το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το τμήμα Οικονομικών Επιστημών με 2.659 (58,27%) και ακολουθεί από πολύ κοντά η Νομική με 2.616 (53,28%). Σημειώνεται ότι στα δύο αυτά τμήματα εμφανίζεται μεγάλος αριθμός αιώνιων φοιτητών σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια. Ακολουθούν το Μαθηματικό με 1.727 (60,83%), το Φυσικό με 1.471 (59,63%), η Γεωπονία με 1.344 (44,67%), το τμήμα Φυσικής Αγωγής με 1.327 (53,62%) και το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με 1.110 (43,43%). Το μικρότερο αριθμό αιωνίων φοιτητών έχει το σχετικά νέο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Πολυτεχνείου με 95 άτομα (15,5%)

Eδώ ο αναλυτικός πίνακας

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Από τα οκτώ τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τους περισσότερους αιώνιους φοιτητές έχει το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με 449 (22%). Ακολουθούν τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών με 436 (23,14%), Εφαρμοσμένης Πληροφορικής με 290 (20,5%), Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών με 214 (19,3%), Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με 173 (17,9%) και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με 104 (11,5%). Το μικρότερο αριθμό αιωνίων φοιτητών έχουν τα τμήματα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με 52 ( 12,3%) και Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με 41 (5,5%)

Eδώ ο αναλυτικός πίνακας

Πάντως, τα προηγούμενα χρόνια στο ΠΑΜΑΚ υπήρξε σημαντικό ξεσκαρτάρισμα μη ενεργών φοιτητών σε εφαρμογή όσων προβλέπονταν ήδη από τον νόμο Γιαννάκου και εν συνεχεία από το νόμο Διαμαντοπούλου.

Στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Μεγάλος αριθμός αιωνίων σπουδαστών υπάρχει και στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μη ενεργοί σπουδαστές αγγίζουν περίπου τους 10.000 εκ των οποίων περί τους 6.000 θεωρείται ότι έχουν αποκοπεί σχεδόν πλήρως από τις σπουδές τους, καθώς πρόκειται για εγγεγραμμένους στο Ίδρυμα πριν από το 2000.