Skip to main content

Πάνω από 2.000 τα εγκαταλελειμμένα οχήματα στον Δ. Θεσσαλονίκης

Μόνο το 2017 έχουν γίνει 930 καταγγελίες από δημότες για εγκαταλελειμμένα οχήματα στους δρόμους των έξι κοινοτήτων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε πάνω από 2.000 εκτιμάται ότι ανέρχονται τα εγκαταλελειμμένα οχήματα στις έξι δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνοντας δημόσιο χώρο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του δήμου, αρμόδιο για θέματα Καθαριότητας Θωμά Ψαρρά, μόνο το 2017 έχουν γίνει 930 καταγγελίες από δημότες για εγκαταλελειμμένα οχήματα στους δρόμους των κοινοτήτων.

Σε αυτά πραγματοποιήθηκαν 630 επικολλήσεις και αποσύρθηκαν τελικά μόλις τα 93. Τα τελευταία τρία χρόνια περισυλλέχθηκαν περισσότερα από 400 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.

Το θέμα προκαλεί πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή, καθώς η νομοθεσία εμποδίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Όπως εξήγησε ο κ. Ψαρράς, «αυτό έγινε καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν μετακινηθεί ένα αυτοκίνητο, τότε δεν μπορείς να το σηκώσεις».  

Χθες, το δημοτικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την περισυλλογή και εκποίηση των εγκαταλειμμένων οχημάτων εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης και  μεταφορά τους σε εγκεκριμένο σύστημα συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ). «Αυτό που θέλουμε εμείς, είναι η εταιρεία που θα πάρει το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο να ανακυκλώσει κάθε αντικείμενό του», σημείωσε ο κ. Ψαρράς.

Ως «εγκαταλειμμένα», χαρακτηρίζονται εκείνα τα οχήματα, τα οποία :

α) εγκαταλείπονται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους, στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες,

β) εγκαταλείπονται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής,

γ) εγκαταλείπονται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου, κατά δήλωσή, του,

δ) αποτελούν γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της κατάστασης που βρίσκονται, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στο σκοπό για τον οποίο προορίζονται.

Ένα εγκαταλειμμένο όχημα που δεν έχει αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του εντός των χρονικών ορίων του Π.Δ. 116/2004, είναι όχημα στο τέλος κύκλου ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.) και αποτελεί στερεό απόβλητο.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το εγκαταλελειμμένο όχημα, που χαρακτηρίζεται ως στερεό απόβλητο, εφόσον δεν αποσυρθεί από τον ιδιοκτήτη του, περιέρχεται στην κυριότητα του οικείου Δήμου και περισυλλέγεται, προκειμένου να ανακυκλωθεί και για το λόγο αυτό εκδίδεται πιστοποιητικό καταστροφής από την Ε.Δ.Ο.Ε., με σκοπό την οριστική διαγραφή και απο-ταξινόμησή του.

φωτογραφία αρχείου