Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 14 ευρώ το κιλό θα… πετάξει ο πασχαλινός οβελίας

Οι τιμές για το αρνί γάλακτος θα καθοριστούν στο μεγάλο παζάρι του Σαββάτου στο Κιλκίς – Τι λένε παραγωγοί και κρεοπώλες

Πάνω από 14 ευρώ, ενδεχομένως 15 ευρώ το κιλό, θα κληθούν να καταβάλουν, όπως όλα δείχνουν, για τον πασχαλινό οβελία οι Θεσσαλονικείς, την ώρα που κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες βάζουν πλάτη, περιορίζοντας το κέρδος τους, προκειμένου να ενισχύσουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον που επί του παρόντος είναι περιορισμένο.

Και όλα αυτά την ώρα που ο τζίρος των κρεοπωλείων της πόλης είναι μειωμένος κατά 30%-40%, οι παραγγελίες σε σχέση με πέρυσι είναι στο ήμισυ, ενώ κτηνοτρόφοι  σε Λάρισα, Καστοριά και Ιωάννινα έσφαξαν σχεδόν 20.000 ζώα αποχαιρετώντας το επάγγελμα.

Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα «η αγορά των αμνοεριφίων ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα».

Οι κτηνοτρόφοι πιεσμένοι από μία σειρά παραγόντων που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής, εκφράζουν φόβους πως ο κλάδος τους θα συρρικνωθεί περαιτέρω, μέσα στην επόμενη χρονιά καθώς, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές επιβαρύνσεις που υφίστανται την ώρα μάλιστα που η πολιτεία δεν τους προσφέρει, όπως λένε, την απαραίτητη στήριξη.

Τόσο ο Δήμητριος Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, όσο και ο Δήμητριος Στραζέμης, πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά, άσκησαν σκληρή κριτική στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λέγοντας πως η ενίσχυση  του 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών μονάδων που δίνει η κυβέρνηση, για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν ζωοτροφές, είναι απειροελάχιστη, καθώς αναλογικά αντιστοιχούν μόλις 0,70 ευρώ ανά προβατίνα. Σύμφωνα με τους ίδιους οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν τετραπλάσιο κόστος στα καύσιμα, στο σογιάλευρο, από ότι οι Ρουμάνοι,  ενώ δίνουν στα ζώα μόνο μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, την ώρα που αναγκάζονται να έρχονται αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό των φθηνότερων εισαγόμενων κρεάτων από Ρουμανία και Βουλγαρία.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το εύρος τιμών

Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, δεδομένου πως παρά την υψηλή ποιότητα των αμνοεριφίων οι Έλληνες δεν τα καταναλώνουν κατά τη διάρκεια του έτους, το ενδιαφέρον για το εύρος των τιμών τους είναι μεγάλο. Πόσο μάλιστα φέτος που η κατάσταση λόγω της γενικότερης ακρίβειας, αλλά και της ανασφάλειας έχει οδηγήσει σε περιορισμό των παραγγελιών, επί του παρόντος, κατά 50% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ και μέλος του δ.σ. του ΕΕΘ Σάββας Κεσίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές πώλησης για τις ημέρες του Πάσχα θα καθοριστούν, το ερχόμενο Σάββατο στο μεγάλο παζάρι που θα γίνει στο Κιλκίς ενώ κρίσιμες παράμετροι είναι η ζήτηση και η επάρκεια. Σημειώνεται πως αυτές τις ημέρες γίνονται αγορές αρνιών και κατσικιών από εμπόρους για τις ημέρες του καθολικού Πάσχα. Οι τιμές θα προκύψουν ανάλογα με τις ποσότητες που θα μείνουν για το ορθόδοξο Πάσχα στη χώρα μας και φυσικά από τη ζήτηση. Σημειώνεται πάντως πως η εκτίμηση είναι πως οι εξαγωγές μας φέτος είναι μειωμένες σε σχέση πέρυσι.

Ενδεικτικά, αναφερόμενος στην ποιότητα των ελληνικών αμνοεριφίων, η οποία τα κάνει ελκυστικά στο εξωτερικό, ο κ. Μόσχος, τόνισε πως στην Ισπανία πωλούνται 22 ευρώ το κιλό ενώ στην Ιταλία 18 ευρώ το κιλό.

Στα 8,87 ευρώ η τιμή παραγωγού

Κρίσιμη για την επιβίωση του κλάδου των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με την εκτροφή αμνοεριφίου είναι η τιμή παραγωγού να καθοριστεί στα 8,87 ευρώ το κιλό ανέφερε ο κ. Μόσχος. Στην τιμή αυτή προστίθεται η διαδικασία της μεταφοράς και του σφαγείου που κυμαίνεται από 2,5 έως 3,2 ευρώ. Κατά συνέπεια σύμφωνα με τον ίδιο για να υπάρχει κέρδος σε όλη την αλυσίδα μέχρι να φτάσει η τιμή στον καταναλωτή η τιμή πώλησης για τα αμνοερίφια γάλακτος θα έπρεπε να αγγίζει τα 18 ευρώ το κιλό κάτι που όπως όλα δείχνουν θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τον αγοραστή που εκ των πραγμάτων φοβάται και πιέζεται οικονομικά να προβεί σε αγορές που θα του τορπιλίσουν περεταίρω τον προϋπολογισμό.

Και όλα αυτά την ώρα που στην χώρα μας κάθε χρόνο γίνονται εισαγωγές αρνιών και κατσικιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και πωλούνται φθηνότερα από τα εγχώρια.

«Να βάλουμε όλοι νερό στο κρασί μας αναφορικά με την τελική τιμή πώλησης» πρότεινε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Νικόλαος Μπαλαμπανίδης υπογραμμίζοντας πως και οι καταναλωτές πρέπει να αποδεχτούν πως θα πληρώσουν κάτι παραπάνω.

«Οι καταναλωτές ακούνε για διπλασιασμό της τιμής και φοβούνται να κάνουν παραγγελίες» τόνισε ο κ. Μπαλαμπανίδης υπογραμμίζοντας πως η μέση τιμή σήμερα του οβελία κυμαίνεται στα 13 με 14 ευρώ το κιλό.