Skip to main content

Καταγράφηκαν 41.800 δέντρα και 500 πάρκα στον δήμο Θεσσαλονίκης

Δείτε όλα τα δέντρα της Θεσσαλονίκης στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greentree.gr. Τα 37.866 δέντρα είναι ζωντανά, τα 1.251 είναι άρρωστα.

Σε ψηφιοποίηση των δέντρων και των πάρκων προχώρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του έργου για την «διαχείριση της αστικής δασοπονίας».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας στο 2ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, το οποίο ξεκίνησε σήμερα, καταγράφηκαν 41.800 δέντρα και 500 πάρκα στις πέντε δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης, πλην της Τριανδρίας.

Από αυτά τα δέντρα, σύμφωνα με την καταγραφή, τα 37.866 είναι ζωντανά, τα 1.251 είναι άρρωστα, ενώ 2.742 δενδροδόχοι είναι κενές. Σύμφωνα με την καταγραφή σε άριστη κατάσταση είναι 5.497, ενώ σε κακή και χείριστη πάνω από 9.700 δέντρα. Τα περισσότερα πάντως δέντρα βρίσκονται στην πέμπτη κοινότητα με 15.605.  

Για καθένα από τα καταγράφηκαν 106 διαφορετικά στοιχεία: από το είδος και την ηλικία έως το ύψος, την έκταση του φυλλώματος, τη θέση (με χρήση gps) και την κατάστασή τους. Παράλληλα, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greentree.gr, στην οποία έχουν πρόσβαση μεταξύ άλλων και οι πολίτες.  

Η καταγραφή διήρκεσε ενάμιση χρόνο και σε αυτή συμμετείχαν 10 συνεργεία με 20 άτομα, επιστήμονες και δασολόγοι μεταξύ άλλων. Κατά την καταγραφή γινόταν αναλυτική καταγραφή των στοιχείων του κάθε δέντρου.  

Σε εξέλιξη, πάντως, βρίσκεται εργολαβία στο δήμο Θεσσαλονίκης ύψους 2 εκατ. ευρώ για νέες φυτεύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Παππά θα γίνει φύτευση νέων δέντρων αλλά και αντικατάσταση των άρρωστων.

«Η εικόνα της Θεσσαλονίκης πρέπει να αλλάξει, να μην έχουμε κομμένα δέντρα και άδειες δενδροδόχους. Στόχος είναι να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης. Η ψηφιακή καταγραφή αφενός θα μας βοηθήσει για επιστημονικούς λόγους και από την άλλη πρέπει να γνωρίζουμε το πλήθος και τις ποσότητες των δέντρων για να κάνουμε καλύτερη δουλειά» τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως το Σάββατο το 2ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα μικροί και μεγάλοι να ενημερωθούν αναλυτικά για την ανακύκλωση και να παίξουν στο λούνα παρκ. Η είσοδος είναι δωρεάν, αρκεί βέβαια ο κόσμος να έχει μαζί του ένα ανακυκλώσιμο υλικό.

Το 3ήμερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο ο δήμος φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός, θα περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι περιοριστικά.  Ο Ανακύκλωπας, η μασκότ του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανακύκλωση, θα υποδεχτεί τα παιδιά και τους ενήλικες στους  χώρους του Φεστιβάλ.