Skip to main content

Πάνω από 112.000 οι νεκροί από το σεισμό στην Αϊτή

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι από τον μεγάλο σεισμό έχουν πληγεί περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες
Ο προσωρινός αριθμός των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή στς 12 Ιανουαρίου, έχει φτάσει μέχρι στιγμής τους 112.225 ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 195 χιλιάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποήθηκαν από το αϊτινό υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες, μια πλήρης καταστροφή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου που προσθέτει ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα είναι άστεγοι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μισά και πλέον σπίτια στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς και στις πόλεις Ζακμέλ και Λεογκάν έχουν ισοπεδωθεί, ενώ τα υπόλοιπα έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές.

Τουλάχιστον 23 ιδιωτικά νοσοκομειακά κέντρα καταστράφηκαν ενώ τράπεζες, σχολεία, βιομηχανικά και εμπορικά συγκροτήματα έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι από τον μεγάλο σεισμό έχουν πληγεί περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες.

Νεαρός άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός 11 μέρες μετά το σεισμό

Ένας νεαρός άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός κάτω από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα της Αϊτής 11 ημέρες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της φτωχής αυτής χώρας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Γαλλικά, ελληνικά και αμερικανικά σωστικά συνεργεία που βρίσκονταν στο σημείο βόηθησαν να ανασυρθεί ζωντανός ο άνδρας από τα ερείπια του ξενοδοχείο Νάπολη στο κέντρο του Πορτ Ο Πρένς.

Οι προσπάθειες των συνεργείων συνεχίστηκαν πάρα την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αϊτής νωρίτερα ότι η έρευνα και οι επιχειρήσεις διάσωσης θα σταματήσουν καθώς οι υπηρεσίες αρωγής και βοηθείας θα στραφούν πλέον προς τους επιζήσαντες.

Συνολικά 132 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα διεθνή σωστικά συνεργεία από τη 12 Ιανουαρίου που σημειώθηκε ο ισχυρότατος σεισμός των 7 Ρίχτερ που έπληξε τη φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής.

Από το σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 120.000 άτομα αναφέρει ο τελευταίος απολογισμός της αϊτινής κυβέρνησης.