Skip to main content

Πάνω από 10.000 επισκέπτες κάθε Σαββατοκύριακο στο δήμο Θερμαϊκού

Αναπλάσεις στις προβλήτες Περαίας και Αγίας Τριάδας. Η κρίση στέλνει τους Θεσσαλονικείς στα ανατολικά προάστια. Βοήθεια η θαλάσσια συγκοινωνία.

Περισσότερους από 10.000 επισκέπτες υποδέχονται κάθε Σαββατοκύριακο τα ανατολικά τουριστικά προάστια της Θεσσαλονίκης, δηλαδή οι οικισμοί του δήμου Θερμαϊκού (Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Νέα Μηχανιώνα, Επανομή). Ο τοπικός δήμος μάλιστα σχεδίασε σειρά έργων ανάπλασης, προκειμένου να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες, ενώ ώθηση πήρε ο τουρισμός από την πιλοτική λειτουργία της θαλάσσιας συγκοινωνίας.

Ο δήμος προχωρά στην αναμόρφωση δυο προβλητών και μάλιστα άμεσα. Πρόκειται για τις προβλήτες σε Περαία και Αγία Τριάδα, που δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό των επισκεπτών. Ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσουν όχι μόνο την πιλοτική, αλλά και τη μόνιμη λειτουργία της θαλάσσιας συγκοινωνίας, που όπως λέει ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, αναγέννησε τουριστικά την περιοχή.

Ο κ. Μαυρομάτης τονίζει πως οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις στις προβλήτες, ώστε η «Εγνατία Οδός ΑΕ» να μπορέσει να ολοκληρώσει τη μελέτη για τη λειτουργία της θαλάσσιας συγκοινωνίας, με σωστές στάσεις, στέγαστρα, εκδοτήρια κτλ., θα ετοιμαστούν στο επόμενο διάστημα.

Ήδη για τις δυο προβλήτες η άδεια θα δοθεί από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται και η άδεια της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουργίας. Οι αναπλάσεις θα ενταχθούν, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου τον Οκτώβριο για το 2016.

Η ανάπλαση στις προβλήτες προβλέπει αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ανάπλαση των ακτών, τεχνητούς και φυσικούς ογκόλιθους, έργα πρασίνου, κιόσκια, παγκάκια και στέγαστρα. Ο δήμος έχει σχεδιάσει ακόμη και τηλεσκόπια, αλλά και παρεμβάσεις στη θάλασσα.

Ο κ. Μαυρομάτης μάλιστα επισημαίνει ότι λόγω της εγγύτητας των ανατολικών τουριστικών προαστίων με τη Θεσσαλονίκη και λόγω της πιλοτικής λειτουργίας της θαλάσσιας συγκοινωνίας έχει αυξηθεί πολύ η επισκεψιμότητα το φετινό καλοκαίρι. Το κόστος για μια επίσκεψη είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με όλους τους άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη και λόγω κρίσης οι πολίτες στρέφονται στις λιγότερο δαπανηρές λύσεις.

Στα δυο καραβάκια που συνδέουν σήμερα τη Θεσσαλονίκη με το δήμο Θερμαϊκού θα προστεθεί ως το τέλος του μήνα και τρίτο, ενώ ήδη έχει μπει στο καθημερινό πρόγραμμα και η στάση της Αγίας Τριάδας, με την Καλαμαριά να μπαίνει με την έλευση του τρίτου πλοίου.

Από την άλλη, ο δήμος Θερμαϊκού έχει υποδομές φιλοξενίας και υποδοχής των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου, αλλά και τουριστών και οι τιμές των καταστημάτων χαρακτηρίζονται «προσιτές».

Πολύ σημαντικός αριθμός πολιτών μετακινούνται στο δήμο Θερμαϊκού και με τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ, που έχουν τακτικά δρομολόγια και φυσικά πολύ χαμηλό κόστος μετακίνησης.

Ο δήμος Θερμαϊκού τονίζει ότι οι παραλίες είναι καθαρές και οι ακτές της περιοχής βραβευμένες (τέσσερις γαλάζιες σημαίες). Παράλληλα, δημιούργησε και μια σειρά από μικρές υποδομές, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, όπως νέα αποδυτήρια, τουαλέτες, παγκάκια, ενώ γίνεται και καθημερινός καθαρισμός των ακτών.

πηγή φωτογραφίας e-typos.com