Skip to main content

Πάνω από 10.000 άτομα αναμένονται φέτος στο Thessaloniki Pride

Χιλιάδες κόσμου θα πλημμυρίσουν και φέτος τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 4ου «Thessaloniki Pride» στις 19-20 Ιουνίου.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Χιλιάδες κόσμου αναμένεται να πλημμυρίσουν και φέτος τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας «Thessaloniki Pride 2015», διεκδικώντας αξιοπρέπεια και ισότητα για όλους και όλες. Το «Thessaloniki Pride 2015» θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Ιουνίου, με κεντρικό  σύνθημα «Δικαιούμαι, απαιτώ, γάμο, όνομα, σεβασμό» και με φόντο τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα ξεπεραστούν οι 10.000 οι συμμετοχές, που ήταν πέρσι, με άτομα της ΛΟΑΤ κοινότητας (γκέι, τράνς, μπάι και λεσβίες). Και φέτος αναμένεται σημαντικός αριθμός ατόμων, που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, κυρίως από τις χώρες των Βαλκανίων, όπως Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία.

«Από τη μεγάλη συμμετοχή που είχε και πέρσι το φεστιβάλ δείχνει ότι ο κόσμος της Θεσσαλονίκης αγκαλιάζει αυτό το θεσμό. Καταλαβαίνουν ότι είναι μια εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος του 3ου Thessaloniki Pride Θάνος Βλαχογιάννης.

Ήδη, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για τις διήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, με κορυφαία την παρέλαση που θα λάβει χώρα το Σάββατο 20 Ιουνίου.Μια μέρα νωρίτερα στις 19 Ιουνίου θα στηθεί ένα πολιτικό πάνελ με κεντρικό θέμα συζήτησης το σύμφωνο συμβίωσης, όπου εκείνες τις ημέρες αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. «Το θέμα είναι οι διεκδικήσεις, φέτος έχουμε μια νέα κυβέρνηση, που έχει υποσχεθεί πολλά στην LGBT κοινότητα, οπότε περιμένουμε άμεση εκπλήρωση των δεσμεύσεων. Αυτό το διήμερο κάνουμε μια πλατφόρμα απεύθυνσης και ζητάμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και ζητάμε επίσης από την κοινωνία την χαμένη αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο κ.  Βλαχογιάννης. Την ίδια ημέρα το βράδυ θα λάβει χώρα ένα Street Party με γνωστούς DJ στην Πλατεία Μοριχόβου. Μια μεγάλη συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες θα πραγματοποιηθεί και το Σάββατο στην Πλατεία Λευκού Πύργου, μετά την παρέλαση.

Η αφίσα του «Thessaloniki Pride 2015»

Φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει και μια έκθεση με θέμα την «Ταυτοετερότητα» στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα, το Thessaloniki Pride και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.  Aπό 17 Ιουνίου ως 28 Ιουλίου 2015 η Ταυτοετερότητα, ως ενότητα της Μπιενάλε, θα πραγματεύεται την πληθώρα διαφορετικών ταυτοτήτων στο φύλο και τη σεξουαλικότητα και το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή τους.

Η διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας γίνεται από το «Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης» και τη «HOMOphonia - Thessaloniki Pride», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, την προσεχή Δευτέρα, καθώς αναμένεται να εγκριθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πλαίσιο του «4ου Thessaloniki Pride».