Skip to main content

Πάνω από 100 σημεία-υγειονομικές βόμβες στον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτο)

Αμέτρητες είναι οι ανθυγιεινές εστίες στην πόλη, με μπάζα, σκουπίδια και ακαθαρσίες - Δεν λαμβάνουν μέτρα οι ιδιοκτήτες. Δείτε φωτογραφίες.

Σε περισσότερους από 100 ανέρχονται οι χώροι - κτίσματα και οικόπεδα - στον δήμο Θεσσαλονίκης που αποτελούν εστίες μόλυνσης και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι γεμάτοι από μπάζα, σκουπίδια και ακαθαρσίες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, μετά από καταγγελίες, έρχονται σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες, για τον καθαρισμό των ακινήτων. Στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να το πράξουν, το βάρος για τον καθαρισμό των χώρων πέφτει στην αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

Συνεργεία του δήμου παρουσία εισαγγελέα πραγματοποιούν αυτοψία στο χώρο και εν συνεχεία προχωρούν στον καθαρισμό, ενώ οι ιδιοκτήτες παραπέμπονται από τον δήμο στον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Θανάση Παππά, οι περιπτώσεις ανθυγιεινών εστιών που έχουν φτάσει στα συρτάρια του δήμου ξεπερνούν τις 100.

Μεταξύ των χώρων που αποτελούν υγειονομικές βόμβες για την πόλη, περιλαμβάνονται και οι παρακάτω. Για αυτές, οι υπηρεσίες του δήμου αναμένουν είτε συνεργασία με άλλους φορείς, είτε εντολή για επέμβαση, είτε εξακρίβωση ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Το οικόπεδο του «Κόκκινου Πύργου», επί της Βασιλίσσης Όλγας 110

Το εγκαταλελειμμένο κτίσμα, η έλλειψη περίφραξης από την πίσω πλευρά του οικοπέδου, η ανοιχτή πόρτα από μπροστά καθώς και η μορφολογία του οικοπέδου με τη μεγάλη έκταση και την πυκνή βλάστηση, έχουν μετατρέψει τον χώρο σε «καταφύγιο» για χρήστες ναρκωτικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, Βούλγαροι Ρομά έχουν δημιουργήσει παραπήγματα και έχουν εγκατασταθεί σε αυτά αλλά και στο ιστορικό διατηρητέο κτήριο. Ο «Κόκκινος Πύργος» έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο εσωτερικό του τον Ιούνιο του 2017.

Σήμερα, ανάμεσα στα πεταμένα κλαδιά και τους φοίνικες υπάρχουν πολλά σκουπίδια. Ο δήμος σχεδιάζει να λάβει μέτρα για τον καθαρισμό και την προστασία του οικοπέδου στο προσεχές διάστημα και προχωρά στην έκδοση σχετικών αδειών. 

Το οίκημα Μπενβενίστε (Οικία Σερβέτ Χανούμ) επί της Δελφών 14 και Παρασκευοπούλου 31

Ένα ακόμη εγκαταλελειμμένο διατηρητέο που αποτελεί εστία μόλυνσης. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το εσωτερικό του κτηρίου είναι γεμάτο μπάζα, πεταμένα κλαδιά και πολλά σκουπίδια. 

Πρανές στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης

Η έκταση που φαίνεται στις φωτογραφίες στη δυτική είσοδο της πόλης (περιοχή ΚΤΕΛ) είναι επίσης γεμάτη μπάζα και σκουπίδια. Ο δήμος έχει ενημερωθεί και πλέον αναμένεται τα συνεργεία να μεταβούν στο σημείο για να την καθαρίσουν.

Το τελευταίο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιήσει εργασίες καθαρισμού σε αρκετές ανθυγιεινές εστίες. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

Υπόγειο διαμέρισμα επί της Ορέστου 6

Για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου υπήρχε εντολή εισαγγελέα. Την Τετάρτη, 4 Απρίλη, τέσσερις εργάτες του δήμου με την παρουσία Πταισματοδίκη, αστυνομικών και εποπτών υγείας πραγματοποίησαν επέμβαση καθαρισμού σε υπόγειο διαμέρισμα επί της οδού Ορέστου 6.

Το πρώην Ορφανοτροφείο Καρόλου Αλαττίνι

Το διατηρητέο επί της οδού Παρασκευοπούλου 13, αποτελεί μέρος της εβραϊκής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Είναι, όμως, εγκαταλελειμένο και στο οικόπεδό του είχαν συγκεντρωθεί πολλά σκουπίδια και μπάζα. Ο χώρος γίνεται στέκι χρηστών ναρκωτικών και Βουλγάρων Ρομά, ωστόσο μετά τον καθαρισμό τοποθετήθηκαν εκ νέου πόρτες και αντικαταστάθηκαν οι κλειδαριές για να προστατευθεί το οικοδόμημα και η δημόσια υγεία. Ο καθαρισμός έγινε στις 14 Μαρτίου και χρειάστηκαν 10 εργάτες. Ακόμη, ο δήμος προχώρησε στην κοπή ενός δέντρου, τα κλαδιά του οποίου έβγαιναν από τον αύλειο χώρο του οικοδομήματος και εμπόδιζαν τον δρόμο. 

Παρόλα αυτά, παραμένει κλειστό το πεζοδρόμιο μπροστά από το κτήριο, καθώς πέφτουν δομικά υλικά από την όψη του. Πεζοί αναγκάζονται να περπατούν στο οδόστρωμα, αφού είναι κλειστό και το πεζοδρόμιο από την απέναντι πλευρά. 

Ποσειδώνιο κολυμβητήριο

Ο χώρος πίσω από τις κερκίδες του γηπέδου τένις, από την πλευρά της θάλασσας δίπλα στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο ήταν γεμάτος σκουπίδια, ενώ η ανεξέλεγκτη βλάστηση ενείχε κινδύνους για τους αθλητές που δραστηριοποιούνται στα γήπεδα και το κολυμβητήριο. Συνεργεία καθάρισαν τον χώρο στις 17 Απριλίου.