Skip to main content

Πάνω από 10.000 νέα συμβόλαια για φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη το 2009

Κατά 30% μειώθηκε το Νοέμβριο η τιμή του φυσικού αερίου σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009 δηλώνει ο διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κ. Λεωνίδας Μπακούρας.

Σημαντικές εκπτώσεις έως και 62%  στα τέλη σύνδεσης προσφέρει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης παρέχοντας σημαντικά κίνητρα για σύνδεση σε όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση του φυσικού αερίου εντός του χειμώνα του 2009-2010. Επιπλέον,  η τιμή του φυσικού αερίου κυμαίνεται στα φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας πτώση κατά 30% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009. 


Ο διευθυντής  Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, γνωστοποιεί εντός του 2009 έχουν συναφθεί πάνω από 10.000 νέα συμβόλαια φυσικού αερίου, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης το φυσικό αέριο, απολαμβάνοντας την οικονομία, την ασφάλεια και την ευκολία στη χρήση που αυτό προσφέρει.


Σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Μπακούρας αναφέρει ότι η  τιμή του φυσικού αερίου για τον μήνα Νοέμβριο κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά επίπεδα, προσφέροντας σημαντική οικονομία σε σχέση με τις υπόλοιπες οικιακές μορφές ενέργειας. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές και τον υπόλοιπο χειμώνα, ομαλοποιώντας την αγορά ενέργειας  στα συνηθισμένα επίπεδα των προηγούμενων ετών.


Ο κ. Μπακούρας εκτιμά ότι  η δυναμική και η διείσδυση της αγοράς του φυσικού αερίου είναι συνεχώς ανοδική, καθώς δεν στηρίζεται μόνο στην οικονομία που προσφέρει το συγκεκριμένο καύσιμο, αλλά και σε μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων στη χρήση, μεταξύ των οποίων σημαντικότερο είναι αυτό της αυτονομίας.  «Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι στη Θεσσαλονίκη κανείς πλέον δεν αγοράζει ή δεν νοικιάζει διαμέρισμα αν αυτό δεν διαθέτει αυτόνομο σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο», τονίζει.


Τα κίνητρα της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης


Σημειώνει ότι για όλα τα νέα συμβόλαια φυσικού αερίου ισχύει η προσφορά για 0% προκαταβολή στα τέλη σύνδεσης, δηλαδή ο καταναλωτής θα καταβάλλει τα τέλη σύνδεσης μετά την κατασκευή του σημείου παροχής του, όταν και θα είναι πραγματικά σε θέση να καταναλώσει το φυσικό αέριο. Επίσης, ισχυρά κίνητρα παρέχονται στους υποψήφιους καταναλωτές οι οποίοι υπάγονται σε καινούργιους δήμους, όπως του Αγίου Παύλου, Δήμου Χορτιάτη – Ασβεστοχώρι, Δήμο Πεύκων – Ρετζίκι, Δήμο Εχεδώρου – Δ. Διαμέρισμα Σίνδου και Δ. Διαμέρισμα Καλοχωρίου, Δήμο Θερμαϊκού – Δ.Δ. Περαίας και Δήμο Ευκαρπίας παρέχεται επιπλέον 50% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης.


Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα εκπτώσεων:
     
-Για μία μονοκατοικία ή ένα διαμέρισμα σε ένα δήμο στον οποίο υπάρχει ήδη δίκτυο φυσικού αερίου εφόσον επιθυμεί ατομική σύνδεση, με παροχετευτική στήλη έως και 8 μέτρα τα τέλη σύνδεσης είναι 500 ευρώ (συν ΦΠΑ) αφού η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης χρηματοδοτεί την σύνδεση κατά 62%.


-Για ένα διαμέρισμα με ατομική σύνδεση, σε ένα δήμο τροφοδοτημένο με φυσικό αέριο, που βρίσκεται σε πολυκατοικία έως και 3 διαμερισμάτων που επιθυμούν την σύνδεσή τους με το δίκτυο τα τέλη σύνδεσης αντιστοιχούν σε 366 ευρώ (συν ΦΠΑ). Η έκπτωση που παρέχει η ΕΠΑ στην συγκεκριμένη περίπτωση προς τους καταναλωτές αντιστοιχεί σε 34%.


-Σε μια πολυκατοικία  άνω των 3 διαμερισμάτων που επιθυμούν την χρήση φυσικού αερίου, με παροχετευτική στήλη έως 5 μέτρα ανά μετρητή, τα τέλη σύνδεσης αντιστοιχούν σε 298 ευρώ (συν ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα, για ατομική σύνδεση. Σε αυτή την περίπτωση η χρηματοδότηση της ΕΠΑ αντιστοιχεί σε 25%.


- Για μια κεντρική σύνδεση σε μια πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων σε ένα δήμο τροφοδοτημένο με φυσικό αέριο, τα τέλη σύνδεσης συνολικά είναι 500 ευρώ(συν ΦΠΑ), οπότε αναλογικά αντιστοιχεί σε κάθε διαμέρισμα το ποσό των 50 ευρώ(συν ΦΠΑ). Σε αυτή την περίπτωση η συνολική χρηματοδότηση της σύνδεσης αντιστοιχεί σε 62%.


 Στην περίπτωση όπου μια πολυκατοικία τροφοδοτείται ήδη με φυσικό αέριο το κόστος των τελών για κάθε επιπλέον διαμέρισμα αντιστοιχεί σε 240 ευρώ (συν ΦΠΑ)  εφόσον επιθυμούν ατομική σύνδεση.