Skip to main content

Πανευρωπαϊκό sell-off στις τράπεζες - Πτώση άνω του 7%

Φόβοι για νέα τραπεζική κρίση στις ευρωπαϊκές αγορές. Τα stress tests έβγαλαν στο φως τις κεφαλαιακές ανάγκες πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μεγάλη πτώση άνω του 7% καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ξυπνώντας φόβους περί νέας τραπεζικής κρίσης, αρχικά από την Ιταλία, που ωστόσο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.

Τα stress tests που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή αντί να κατευνάσουν τις ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, φαίνεται πως έβγαλαν στο φως τις κεφαλαιακές ανάγκες πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις αγορές να βρίσκονται σε αναστάτωση.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κινείται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουλίου, ενώ τόσο η μετοχή της Unicredit όσο και αυτή της Monte dei Paschi, οδηγήθηκαν σε νέα αναστολή διαπραγμάτευσης μετά τη βουτιά που σημείωσαν.

Οι ανησυχίες ότι η Unicredit θα χρειαστεί να αντλήσει τελικά πολύ περισσότερα κεφάλαια από ό,τι αρχικά αναμενόταν έχουν ενταθεί, με τους αναλυτές να τοποθετούν αυτό το ποσό στα 8,5 δισ. ευρώ.

Η UBS υποχωρεί 5,5%, η Credit Suisse 6%, η Banca Popolare υποχωρεί 4% και η UBI Banca 5% με το sell-off να εξαπλώνεται και στη Γαλλία, με την ΒΝΡ Paribas να υποχωρεί άνω του 3%, ενώ στη Βρετανία, η RBS σημειώνει πτώση κοντά στο 3%.

Στο πανευρωπαϊκό sell-off παρασύρει το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 2,87% (16:17), ενώ οι απώλειες στις τράπεζες αγγίζουν το 8%.