Skip to main content

Παναθηναϊκός-Κοπεγχάγη 0-2

Τα γκολ των Εντόι και Βίνγκαρντ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Δανών. Ο Παναθηναϊκός ήταν κάκιστος καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα και τα πάντα τέλειωσαν στην αποβολή του Ζιλμπέρτο.
Πενήντα χιλιάδες κόσμος ανέβηκε στο ΟΑΚΑ να δει τον γνωστό Ευρωπαίο Παναθηναϊκό στην πρώτη του εντός έδρας παράσταση για το Champions League, αντ΄ αυτού, όμως, έφυγαν με σκυμμένα κεφάλια έχοντας πιεί όλο το ποτήρι με το... κώνιο που τους κέρασε η αγαπημένη τους ομάδα. Οι πράσινοι πληρώνοντας τα... εγκληματικά λάθη του Τζόρβα, που φέρει ευθύνη και στα δύο γκολ που δέχθηκε, τις ασυνεννοησίες της άμυνας, τις κακές επιλογές του Νιόπλια -ποιος είπε ότι ο Ζιλμπέρτο είναι στόπερ- και έχοντας μονάχα έναν Σισέ να παλεύει με τα θηρία, ήταν φυσιολογικό να ηττηθούν από την Κοπεγχάγη. Οι πρωταθλητές Δανίας επικράτησαν 2-0 του Τριφυλλιού, αφού εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα πράσινα... δώρα, με τον Εντόι να παίρνει εκδίκηση από την διοίκηση του Νικόλα Πατέρα που τον έδιωξε (ασχέτως αν χρεώθηκε στον Τεν Κάτε η αποπομπή του) από την Παιανία, και φιγουράρουν στην πρώτη θέση του ομίλου με 6 βαθμούς, βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα του Παναθηναϊκού για πρόκριση. Πλέον, οι πράσινοι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα παίξουν στα δύο προσεχή ματς με την Ρούμπιν Καζάν για την 3η θέση που τους στέλνει στο Europa League.

Αναμενόμενες ενδεκάδες

Χωρίς εκπλήξεις ξεκίνησαν τον αγώνα οι δυο προπονητές. Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με την ενδεκάδα που δοκίμασε ο Νιόπλιας στην τελευταία προπόνηση. Ητοι, τους Τζόρβα στο τέρμα, Μαρίνο, Ζιλμπέρτο, Σαριέγκι, Βύντρα από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, τους Σιμάο, Κατσουράνη στα χαφ, τους Λέτο-Νίνη στα δύο φτερά και τον Γκαρσία πίσω από τον Σισέ, που ήταν στην κορυφής της επίθεσης. Απ΄ την άλλη, ο Σολμπάκεν ξεκίνησε την Κοπεγχάγη με τον Βίλαντ στα γκολπόστ, τους Γιόργκενσεν, Άντονσον στόπερ, με τον Πόσπεχ στο δεξί άκρο και τον Βεντ στο αριστερό. Στη μεσαία γραμμή ήταν οι Κλαούντιμιρ, Κβιστ, Μπολανός, Βίνγκααρντ, με τον Γκρόνκιερ πίσω από τον προωθημένο Εντόι.

Πράσινη πίεση και φάσεις

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με... φόρα και μόλις στο 35ο δευτερόλεπτο (!) βολέ του Σισέ
έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ ο Βίλαντ. Ο γκολκίπερ της Κοπεγχάγης ήταν σταθερός και σε δύο ακόμη σουτ (8΄, 17΄) του Νίνη, με τον Λέτο να έχει κέφια στα πρώτα λεπτά κάνοντας συνεχώς κούρσες. Παράλληλα, Σαριέγκι και Ζιλμπέρτο σε δύο περιπτώσεις που χρειάστηκε αποσόβησαν τον κίνδυνο εν τη γεννέσει του. Με την συμπλήρωση είκοσι λεπτών αγώνα, ο Βύντρα έκανε το συρτό σουτ, αναγκάζοντας τον Βίλαντ να πέσει στην δεξιά του γωνία και να απομακρύνει σε κόρνερ.

Διπλό λάθος και... 0-1

Στα... καλά καθούμενα οι πράσινοι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο πληρώνοντας το διπλό λάθος του Σιμάο και του Τζόρβα, με τον διεθνή τερματοφύλακα να βαραίνεται περισσότερο γι΄ αυτό το γκολ. Ο μοζαμβικανός έκανε λάθος στο χώρο του κέντρου, ο Γκρόνκιερ με τη μία βρήκε στον κενό χώρο τον Εντόι, τον οποίο καταδίωκε ο Σαριέγκι, όμως ο Τζόρβας παντελώς λανθασμένα επιχείρησε έξοδο αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή του και σε πλάγια θέση, με τον Σενεγαλέζο επιθετικό να μην συγχωρεί και να πλασάρει εύστοχα κάνοντας από το... πουθενά το 0-1 για την Κοπεγχάγη.

Το 0-1 έφερε... τρικυμία και... 0-2

Το γκολ αποσυντόνισε τους πράσινους που στη συνέχεια υπέπεσαν σε συνεχόμενα λάθη στην μεσαία γραμμή και την άμυνα και αν εξαιρεθεί το σουτ του Λέτο, που η μπάλα κόντραρε στον Κβιστ και έφυγε μόλις δίπλα από την εστία του Βίλαντ δεν υπήρχαν στο γήπεδο. Στο 37΄ ήρθε το δεύτερο χτύπημα των Δανών, με τον Βίνγκαρντ να εκτελεί το φάουλ, περνώντας τη μπάλα ανάμεσα στο τείχος και με τον Τζόρβα να την βλέπει να καταλήγει στα δίχτυα του για το 0-2...

Αποδοκιμασίες...

Στο 40΄ μετά από ευκαιρία της Κοπεγχάγης με τον Βίνγκαρντ είχαμε τα πρώτα σφυρίγματα της εξέδρας, με τις αποδοκιμασίες να αυξάνονται μόλις ο σκωτζέζος ρέφερι σφύριξε τη λήξη για το πρώτο ημίχρονο, με τους 45.000 οπαδούς των πρασίνων να είναι σαφώς απογοητευμένοι από την ομάδα τους...΄

Δύο αλλαγές, αλλά και... κόκκινη

Ο Νιόπλιας με την έναρξη του β΄ μέρους προχώρησε σε δύο αλλαγές βγάζοντας τον... ανύπαρκτο Κατσουράνη (φαίνεται το β΄ μέρος με τον Πανιώνιο αποτέλεσε... αναλαμπή) και τον υστερήσαντα Γκαρσία και βάζοντας τους Καραγκούνη και Σπυρόπουλο. Είχαμε και εσωτερικές αλλαγές με τον Βύντρα να πηγαίνει στόπερ δίπλα στον Σαριέγκι και τον Ζιλμπέρτο να ανεβαίνει στα χαφ. Ωστόσο, ο βραζιλιάνος δεν πρόλαβε να παίξει πάνω από δύο λεπτά, αφού είδε δεύτερη κίτρινη, επειδή βρήκε τη μπάλα με τον... ώμο, προφανώς ο διαιτητής ξεγελάστηκε από την κίνηση του χεριού του, εξαντλώντας την αυστηρότητά του...

Λευκή πετσέτα...

Το παιχνίδι, που ήδη πήγαινε στραβά για τον Παναθηναϊκό, στράβωσε ακόμα περισσότερο με την αποβολή του Ζιλμπέρτο, αφού οι πράσινοι υποχρεώθηκαν να παίξουν για σχεδόν όλο το δεύτερο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο. Ο Νιόπλιας στο 58΄ έκανε και την τρίτη του αλλαγή, βγάζοντας τον Νίνη και ρίχνοντας στο τερέν τον Πλεσί, που έκανε ντεμπούτο, για να καλύψει τις τρύπες στο κέντρο και να δώσει κάποια τρεξίματα. Ωστόσο, οι πράσινοι, αν εξαιρεθούν ο Λέτο κάπως, λίγο ο Καραγκούνης, αλλά και ο Σισέ, που ήταν σαν την... καλαμιά στο κάμπο, ήταν σαν να πέταξαν λευκή πετσέτα.

Δοκάρι η Κοπεγχάγη

Στο 70΄΄η Κοπεγχάγη έχασε μεγάλη ευκαιρία και για τρίτο τέρμα, όταν μετά από γύρισμα του Βεντ, ο Νόρεγκαρντ που είχε μπει πριν λίγα λεπτά στο παιχνίδι έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Σε μια... αναλαμπή που είχαν οι πράσινοι στο 78΄ μετά από κόρνερ του Καραγκούνη και κεφαλιά του Σαριέγκι, ο Βύντρα δεν μπόρεσε να βρει στόχο από μισό μέτρο και ο Σισέ στο 90΄ δεν κατάφερε να νικήσει τον Βίλαντ.

Έφευγαν από το γήπεδο

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, από το 75΄ και ύστερα άρχισε να αποχωρεί από το ΟΑΚΑ, αφού δεν μπορούσε να αποδεχθεί την κακή εμφάνιση και την ήττα του Τριφυλλιού από μια κατώτερη σε αξία, εμπειρία και ιστορία ομάδα, αλλά η οποία ήταν σε φουλ φόρμα και ήξερε να εκμεταλλευτεί τα λάθη που έκαναν οι πρωταθλητές Ελλάδας.