Skip to main content

Παναθηναϊκός-Καβάλα 0-2

Ο Εουσέμπιους Σμολάρεκ πέτυχε δύο τέρματα και η Καβάλα πέρασε σαν σίφουνας από το ΟΑΚΑ, κερδίζοντας με 0-2 τον Παναθηναϊκό και δίνοντας νέα τροπή στο Πρωτάθλημα.
Μπουρλότο στο πρωτάθλημα έβαλε η Καβάλα, η οποία έριξε βόμβα στο ΟΑΚΑ νικώντας με 0-2 τον Παναθηναϊκό. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της μακεδονικής ομάδας στην Αθήνα επί των πρασίνων, αφού το τριφύλλι είχε επικρατήσει 16 φορές και ένα ματς έληξε ισόπαλο σε 17 αναμετρήσεις. Κι όμως έγινε και αυτό. Οι πράσινοι πλέον χάνουν το ισχυρό προβάδισμα τίτλου που είχαν από τους διώκτες τους και το πρωτάθλημα ξαναρχίζει.

Το τριφύλλι είχε ένα καλό πρώτο μέρος που δεν κατάφερε όμως να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα, στη συνέχεια αγχώθηκε και όσο περνούσε η ώρα και δεν ερχόταν το γκολ τα πράγματα δυσκόλευαν και έγιναν αβάσταχτα, μόλις οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον εκπληκτικό Σμολάρεκ. Με άψογο στήσιμο έδιωχναν κάθε κίνδυνο από την εστία τους οι αργοναύτες και έφτασαν και στο 0-2 πέντε λεπτά πριν το φινάλε ολοκληρώνοντας την κηδεία στο ΟΑΚΑ, λίγες μέρες πριν την πρώτη αναμέτρηση με την Ρόμα για το Europa League.

Ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, και υπό αυτό το πρίσμα ο Νίκος Νιόπλιας, που δεν είχε στη διάθεσή του και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα λόγω τραυματισμού διατήρησε το ίδιο σχήμα με το οποίο... άλωσε το Αλκαζάρ την περασμένη εβδομάδα. Από την άλλη ο Ααντ Ντε Μος παρέταξε την Καβάλα με πολυπρόσωπο κέντρο και μοναδική επιθετική αιχμή τον Ονουάτσι (4-5-1).

Το παιχνίδι απέκτησε ρυθμό με το ξεκίνημα με την Καβάλα να χάνει την πρώτη ευκαιρία στο 5ο λεπτό από σουτ... δυναμίτη του Οικονόμου που έβγαλε με τα ακροδάχτυλα σε κόρνερ ο Τζόρβας. Με το κόρνερ ο Μουρ πήδηξε πιο ψηλά απ΄ όλους, αλλά η κεφαλιά του πέρασε πάνω από την εστία των πρασίνων. Ο Παναθηναϊκός απάντησε στο 8΄ με διπλή ευκαιρία. Ο Κατσουράνης έκανε το γύρισμα και ο Σισέ που πετάχτηκε σαν κόμπρα έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ ο Σιμάο στην επαναφορά σούταρε, κόντραρε η μπάλα στο πόδι του Μουρ και κατέληξε κόρνερ.

Η Καβάλα στο 14΄ θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ, όμως ο Ορούμα που έβγαινε μόνος του με τον Τζόρβα έχασε το κοντρόλ και μαζί την ευκαιρία για να σκοράρει. Μεγάλη ευκαιρία έχασε ο Παναθηναϊκός στο 19΄, με τον Βύντρα να βρίσκει τον Καντέ και αυτό με ωραίο τρόπο τον Σαλπιγγίδη που έπιασε στην κίνηση το σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Γενικά το ματς είχε ρυθμό με την μπάλα να ανεβοκατεβαίνει και να δημιουργούνται φάσεις.

Ο τεχνικός των αργοναυτών προχώρησε γρήγορα-γρήγορα στην πρώτη του αλλαγή, αφού μόλις στο 27΄ έβαλε τον Σμολάρεκ αντί του Γκοβζντένοβιτς και άλλαξε το σύστημα της Καβάλας από τα 4-5-1 σε 4-4-2 με τον Πολωνό να πηγαίνει δίπλα στον Ονουάτσι. Στο 30΄ ο Σμολάρεκ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί λάθος διώξιμο του Τζόρβα και να τον κρεμάσει, όμως ο γκολκίπερ του ΠΑΟ γύρισε εγκαίρως και μπλόκαρε την μπάλα. Πέντε λεπτά αργότερα ο Βύντρα βρέθηκε σε θέση φορ από έξοχη μπαλιά του Σισέ, όμως σούταρε σαν αμυντικός, στέλνοντας την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Ιτάνζ. Με το 0-0 πήγαν οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια με το δεύτερο ημίχρονο να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με την έναρξη της επανάληψης, ο Νιόπλιας πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Νίνη στη θέση του Λέτο, που δεν είχε δείξει σπουδαία πράγματα. Με την είσοδο του πιτσιρικά διαφοροποιήθηκε και το σύστημα των πρασίνων. Ο Καραγκούνης πέρασε αριστερά εκεί που έπαιζε ο Λέτο και ο Νίνης ήρθε πίσω από τον Σισέ σαν δεκάρι. Οι παίκτες της Καβάλας έπαιζαν υπέρμετρα σκληρά και δημιουργήθηκε ένταση σε ένα μαρκάρισμα του Λάκη στον Καραγκούνη με τους δυο παίκτες να βλέπουν την κίτρινη κάρτα και τον Ντε Μος να αποσύρει τον ποδοσφαιριστή του στο 57΄, βάζοντας τον Πετκάκη στη θέση του για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο Παναθηναϊκός είχε την εδαφική υπεροχή και έφτανε μέχρι την μεγάλη περιοχή της Καβάλας, αλλά δυσκολευόταν να μπει με προϋποθέσεις και να δημιουργήσει κινδύνους μέσα σε αυτή. Στο 59΄ μια λάθος εκτίμηση του Ιτάνζ σε σέντρα του Καραγκούνη λίγο έλειψε να φέρει αποτέλεσμα, αλλά στο κόρνερ κι ενώ οι αμυντικοί των φιλοξενουμένων μπερδεύτηκαν, ο Σαλπιγγίδης και ο Σισέ δεν μπόρεσαν να εποφεληθούν. Στο 63΄ ο τεχνικός της Καβάλας έριξε και τον Ρινκόν αντί του κουρασμένου Ορούμα κλείνοντας τις αλλαγές του. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Ονουάτσι χόρεψε την άμυνα του τριφυλλιού και έβγαλε στον αμαρκάριστο Σμολάρεκ που με τη συμβολή και του Βύντρα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-1.

Ο Νιόπλιας βλέποντας πως ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα στο να... ξεκλειδώσει την άμυνα της Καβάλας και όντας πίσω στο σκορ έριξε στη μάχη τον Κλέιτον αντί του Σιμάο με τους πράσινους πλέον να τρέχουν και να μην φτάνουν. Ο Σαλπιγγίδης στο 70΄ είχε κεφαλιά ψαράκι μόλις άουτ. Κάποιες άστοχες σέντρες φανέρωναν την έλλειψη καθαρού μυαλού των πρασίνων, που πλέον είχαν εις βάρος τους και τον χρόνο που κυλούσε. Ο τεχνικός του τριφυλλιού έπαιξε το τελευταίο του χαρτί στο 80ό λεπτό βάζοντας και τον Πετρόπουλο αντί του Σπυρόπουλου φορτώνοντας την επιθετική του γραμμή.
Οι πράσινοι πίεζαν με ανορθόδοξο τρόπο για κάποιο γκολ, αλλά οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλευόμενοι νέο τραγικό και πολλαπλό λάθος της άμυνας των πρασίνων πέτυχαν και δεύτερο τέρμα και πάλι με τον Σμολάρεκ στο 85΄, ύστερα από εξαιρετική ενέργεια του Ρινκόν. Το 0-2 έφερε γκρίνια στον κόσμο που άρχισε και αποχωρούσε από το 85΄ από το γήπεδο και όσοι έμειναν έβριζαν κατά δικαίων και αδίκων.