Skip to main content

Ποιοι μας δείχνουν την... αγάπη τους με το αζημίωτο;

Ο «Τειρεσίας» μαθαίνει ότι η ιστορία είναι προχωρημένη και αν χρειαστεί είναι έτοιμη ακόμα και να περάσει και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Τι είναι τελικά οι διεθνείς σχέσεις μιας χώρας; Ένα ατελείωτο παζάρι, που στο τέλος της ημέρας αποδεικνύεται πανάκριβο. Και το πληρώνουμε, εμείς, από την τσέπη μας. Κοιτάξτε τι γίνεται με την περίπτωση μας και θα καταλάβετε, τι εννοώ.

Ας ξεκινήσουμε με τους Γερμανούς: τι θέλουν για να μας «δείξουν την αγάπη τους»; Μεταξύ άλλων, μια συμφωνία για την απόκτηση νέων γερμανικών αρμάτων από τον ελληνικό στρατό. Ο «Τειρεσίας» μαθαίνει ότι η ιστορία είναι προχωρημένη κι αν χρειαστεί είναι έτοιμη ακόμα και να περάσει κι από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ενδεχομένως και το επόμενο διάστημα και παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης, ακόμα και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς στην χώρα μας. Θα αφορά συγκεκριμένα στην προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx KF-41. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο κατασκευάζει η γερμανική Rheinmetal, αλλά η αλήθεια είναι επίσης ότι η Ελλάδα που θέλει να αγοράσει 205 τέτοια άρματα, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη της, αφού η αξία τους υπολογίζεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Δεν τα λες και λίγα. Προσθέστε ακόμα τη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων Leopard (προϋπολογισμού 571 εκατ. ευρώ), για να καταλάβετε μέχρι που φτάνει το «κουστούμι που μας ράβουν» και οι γερμανοί. Στο μεταξύ, από την άλλη μεριά, όλα δείχνουν ότι πάει γι' αργότερα η δημιουργία γραμμής παραγωγής και υποστήριξης των γερμανικών ΤΟΜΑ, της Rheinmetal, σε ελληνική μονάδα. Το project δεν κρίνεται ακόμα ώριμο και θα αργήσει. Αλλά έτσι είναι η ζωή, τι να κάνουμε;

Πάμε παρακάτω. Ποιοι άλλοι μας δείχνουν την αγάπη τους με το αζημίωτο; Οι Γάλλοι. Την 1η Δεκεμβρίου έρχεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας. Για επίσημη επίσκεψη. Μόνο που αυτή δεν θα είναι μια ακόμα επίσκεψη. Γιατί; Μας λένε ότι μαζί του θα φέρει ένα ακόμα Rafale. Νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Κι έτσι, ο συνολικός αριθμός των μαχητικών πέμπτης γενιάς, που θα έχουν παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία μας, θα φτάσει στα εννιά. Την ώρα που θα μας το παραδίδει, βεβαίως, θα μας «κλείνει το μάτι» και για την παραγγελία με τις κορβέτες. Γιατί τις θέλουν κι αυτές, για λογαριασμό τους. Αλλά, εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατί τα οικονομικά περιθώρια είναι (πολύ) μικρά. Όμως, εκεί αυτοί, επιμένουν και λογικά, τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν. Στο μεταξύ, ξεκίνησε η ναυπήγηση και της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belh@rra στα γαλλικά ναυπηγεία. Θα φέρει το όνομα «ΚΙΜΩΝ». Ενδεχομένως κι αυτή να παραδοθεί λίγο νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει παραλαβή τον Μάρτιο του '25. Προ ημερών, στα ναυπηγεία της Naval Group, βρέθηκε, γι αυτόν τον λόγο, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Πετράκης. Και συνεχίζουμε.

Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, έχουμε μια απορία. Είμαστε σίγουροι ότι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας καλύπτουν (μόνο) το 2% του προϋπολογισμού της; Γιατί, κάτι μας λέει ότι το πραγματικό ποσοστό είναι (τελικά) μεγαλύτερο...