Skip to main content

«Ο Μπουτάρης κύριος υπεύθυνος για τις αναταράξεις στην Πρωτοβουλία»

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου τονίζει ότι η Πρωτοβουλία δεν έχει κλείσει τον κύκλο της, προσθέτονας με νόημα ότι «ουδείς αναντικατάστος».

Η διοικούσα παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις παραδέχεται ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ιδρυτικός μέλος της Πρωτοβουλίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη Thessnews, καταλογίζει στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ως επικεφαλής, την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη δημοτική παράταξη, ζητώντας άμεσες κινήσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων εντός της ομάδας, την επαναφορά της συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων και τον τερματισμό της εσωστρέφειας.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η Πρωτοβουλία δεν έχει κλείσει τον κύκλο της, προσθέτονας με νόημα ότι... κανείς δεν είναι αναντικατάστος.

Το καράβι της Πρωτοβουλίας δεν πλέει και πολύ καλά τελευταία. Η κατάσταση είναι εκτός ορίων;

Η παράταξη συντηρεί δεσμούς με την κοινωνία της πόλης. Η εκτελεστική εξουσία όμως και η δημοτική ομάδα αντιμετωπίζουν  ορισμένες αναταράξεις -κάποιες από αυτές σοβαρές.

Η κατάσταση δεν είναι εκτός ορίων αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα κινήσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων εντός της ομάδας που διοικεί –και δεν αναφέρομαι στις προσωπικές σχέσεις γιατί αυτό το θέμα δεν αφορά κανέναν. Εννοώ την πολιτική συνοχή και τη συλλογική λειτουργία.

Υπάρχει αντάρτικο από ορισμένους;

Δεν θεωρώ ότι η λέξη «αντάρτικο» ταιριάζει στην πολιτική κουλτούρα της παράταξης αυτής. Η πολιτική είναι πεδίο διαμάχης και αντιπαράθεσης. Χρειάζεται το διάλογο. Η άσκηση κριτικής, ακόμα και η διατύπωση διαφορετικών αντιλήψεων ή θέσεων, δεν αποτελεί κατ' ανάγκη προσπάθεια υπονόμευσης ή ρήξης. Πρέπει να επιδεικνύεται στη διαφορετική άποψη ανεκτικότητα και η κριτική να μην εκλαμβάνεται ως εχθρική πράξη.

Αντιθέτως, μπορεί να είναι εξαιρετικά εποικοδομητική και, ενδεχομένως, να προστατεύει τη διοίκηση από ολισθήματα. Θα είναι λάθος αν επιτρέψουμε να περιχαρακωθεί η ομάδα διοίκησης και, πολύ περισσότερο, η παράταξη, στον εαυτό της και να καταστεί φοβική, ανασφαλής και εσωστρεφής.

Τι χρειάζεται να γίνει;

Να αποκατασταθεί η συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων. Αν επικρατήσουν οι διαχωρισμοί, ο ελιτισμός και η καθεστωτική αντίληψη απειλείται η ενότητα και η συνοχή μας. Η βελόνα της πυξίδας πρέπει να επανέλθει, καταδεικνύοντας τις βασικές αρχές που συγκρότησαν την παράταξη –δηλαδή, τη συλλογικότητα και την ειλικρινή σχέση της με την κοινωνία.

Έχει ευθύνες ο Γ. Μπουτάρης;

Έχει τις κύριες ευθύνες ο Γιάννης Μπουτάρης –ως επικεφαλής.

Η Πρωτοβουλία έχει κλείσει τον κύκλο της;

Όχι και, στο μερίδιο που μου αναλογεί, θα προσπαθήσω να αποτρέψω μια τέτοια εξέλιξη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η πόλη να οπισθοδρομήσει και να επανέλθει στο συντηρητικό και κλειστοφοβικό παρελθόν της.

Θεωρείτε άκαιρη την κουβέντα για τις δημοτικές εκλογές του 2019; Πρέπει να ξεκαθαρίσει από σήμερα την στάση του ο δήμαρχος;

Έχω δηλώσει κατ' επανάληψη τον τελευταίο καιρό ότι ο δήμαρχος διαθέτει την απόλυτη θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση ώστε να ασκεί το έργο του έως το χρονικό ορόσημο του 2019. Μέχρι τότε κάθε άλλη συζήτηση είναι αντιπαραγωγική. Όταν έρθει η ώρα ελπίζω ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν οργανωμένα και μεθοδικά εντός της παράταξης. Βεβαίως, κάποια στιγμή, ο δήμαρχος πρέπει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.  

Εσείς τι στάση θα κρατήσετε; Δεν έχετε κρύψει τις φιλοδοξίες σας να ηγηθείτε στην μετά-Μπουτάρη εποχή.

Δεν έχω εκδηλώσει τέτοιες φιλοδοξίες. Βέβαια, κατά καιρούς διάφοροι μου αποδίδουν προθέσεις. Φίλοι πραγματικοί αλλά και ...άσπονδοι φίλοι.  Εμένα η δικαίωσή μου ήρθε το 2010 με τη νίκη μας στις εκλογές και θα αισθανθώ ακόμα μεγαλύτερη δικαίωση αν πετύχουμε στο έργο μας και αλλάξουμε την πόλη. Αυτά προς το παρόν.

Θέλω ένα σχόλιο για τα σενάρια αντικατάστασής σας στην προεδρία τον Φεβρουάριο του 2017.

Πρώτα απ' όλα βρίσκω αδιάφορα και βαρετά τα διάφορα σενάρια. Και δεύτερο, τι πιστεύετε, δηλαδή, ότι θα συμβεί αν αντικατασταθώ; Ουδείς αναντικατάστατος –και αυτό ισχύει για ΟΛΟΥΣ μας.

Ισχύει και για τον Γ. Μπουτάρη;

Για όλους μας. Όλοι μας είμαστε φθαρτά πρόσωπα.