Skip to main content

Πάμε Μουντιάλ…

Η εθνική ομάδα για πολλούς έχει χάσει την ταυτότητά της. Με μια πρώτη ανάγνωση μπορεί κάποιος να συμφωνήσει με την άποψη αυτή, όμως μια βαθύτερη προσέγγιση ενδεχομένως να δώσει άλλη διάσταση με διαφορ
Η εικόνα που έχουν όλοι στο πνευματικό τους μάτι από την μεγάλη επιτυχία στην Πορτογαλία το 2004 δεν είναι ο κανόνας παρά η εξαίρεση σ΄ αυτό που λέμε ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν κάποιος πιστεύει ότι τα θαύματα γίνονται καθημερινά πρέπει τουλάχιστον να είναι αφελής!

Αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού σε συλλογικό επίπεδο, αλλά συγχρόνως κανείς δεν πρέπει να θεωρεί πως η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δίνει οντότητα σ΄ ένα προβληματικό κατά τα άλλα ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι καιροί αλλάζουν, τα κεκτημένα αποτελούν εφόδια για το μέλλον, δίνοντας περηφάνια όμως τίποτα δεν χαρίζεται παρά μόνο κερδίζεται.
Είναι προφανές πως οι μέρες του Ότο Ρεχάκελ φτάνουν στο τέλος τους. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ο Γερμανός κατάφερε να περάσει την πρακτική λογική για την οποία φημίζονται οι συμπατριώτες του, στον καχύποπτο, γκρινιάρη και παντογνώστη νεοέλληνα φίλαθλο και μη. 

Χωρίς να είμαστε υπέρμαχοι των επιλογών του Ρεχάκελ μια και οι επιλογές του πολλές φορές προκαλούν το λαϊκό αίσθημα  (αναφερόμαστε στους μυημένους του χώρου) η λογική του βρίσκει εφαρμογή. Επίσης όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και αυτό είναι και θα είναι στα χέρια του ομοσπονδιακού τεχνικού η ισχυρότερη απάντηση στους επικριτές τους καλώς ή κακώς.

Η νέα εθνική ομάδα μπορεί να μην έχει ταυτότητα, αυτή είναι  αλήθεια. Έχει αποκτήσει όμως ένα ειδικό βάρος, όχι ικανό να την φέρει στην πρώτη ταχύτητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά της δίνει την ψυχοσύνθεση της υπολογίσιμης δύναμης. Το Μουντιάλ του 20010 για τα εθνικά μας χρώματα αποτελεί μια προσωπική υπόθεση η οποία πρέπει να κερδισθεί.

Δεν είναι η εθνική περηφάνια, όσο η αντίσταση στα επικριτικά σχόλια που μπορεί να εμπεριέχουν μια δόση αλήθειας για πρακτικές και τακτικές που για την ώρα δεν φέρνουν ακόμη τα αποτελέσματα που κάποιοι επιδιώκουν.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου οφείλει να αποδείξει παρά τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν εκ των έσω, πως είναι ακόμα ζωντανή και εφόσον κάνει το καθήκον της, τότε τα υπάρξει χρόνος αλλά και καθαρό μυαλό για αλλαγές.  

Τ.Πακλατζής