Skip to main content

Πάμε για νέο «πόλεμο» με τους θεσμούς για τις αξιολογήσεις

Έρχεται καταιγίδα από προαπαιτούμενα τους επόμενους μήνες, ενώ μπορεί να προστεθούν κι άλλα καθ' οδόν - Ποια τα θέματα ειδικής ευαισθησίας

Πόλεμος και μάλιστα ανοικτός ετοιμάζεται να κηρυχθεί προσεχώς, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, αναφορικά με το περιεχόμενο των επικείμενων αξιολογήσεων. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία, όπως πληροφορείται η Voria.gr, αναμένεται να διατηρήσει υψηλά τις θερμοκρασίες στις σχέσεις των δύο πλευρών το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια καταιγίδα από προαπαιτούμενα για τους επόμενους μήνες, ενώ μπορεί να προστεθούν κι άλλα καθ' οδόν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσά τους θα υπάρχουν και θέματα ειδικής ευαισθησίας, όπως:

Α) η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ,

Β) μια μεγάλη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων που θα οδηγήσει μοιραία σε κάποιες περικοπές και

Γ) αλλαγές στα εργασιακά, με την απαίτηση, μεταξύ άλλων, απαρτίας 50% προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Όπως προκύπτει και μόνο από την απλή αναφορά τους, η κυβέρνηση θα κληθεί να υπερβεί σε πολλές περιπτώσεις τα κομματικά και ιδεολογικά εσκαμμένα της, για μια ακόμη φορά. Και είναι άγνωστο, αν θα έχει τις πολιτικές δυνάμεις για να το κάνει.

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι το αίτημα του οικονομικού επιτελείου να κλείσει γρήγορα η επόμενη αξιολόγηση, για να βγει η χώρα στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων, πολύ δύσκολα θα βρει ανταπόκριση. Για μια ακόμα φορά, η πολιτική θα υπερισχύσει ως κριτήριο στη λήψη των αποφάσεων.