Skip to main content

Η Ελλάδα πάλι στο μέσον της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας

Η εμπλοκή της Ελλάδας στο μέσο της διαμάχης ΗΠΑ - Ρωσίας σχετικά με τη μεταφορά υλικών προς τη Συρία - Η στάση του υπουργείου Εξωτερικών.

Δημιουργείται μεγάλο ερωτηματικό από την απόφαση της Ρωσίας να ζητήσει από την Ελλάδα την ελεύθερη διέλευση μεταφορικών αεροπλάνων της προς την Συρία, τα οποία θα μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, συμφώνως προς την διαβεβαίωση της ρωσικής κυβέρνησης.

Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως, και απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μη κάνει δεκτό το αίτημα της Ρωσίας, επειδή θεωρεί ότι τα μεταφερόμενα υλικά θα είναι στρατιωτικής φύσης, και όχι αγαθά προς ανακούφιση των εξαθλιωμένων Σύρων.

Η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε πάλι στο μέσον της αμερικανορωσικής διαμάχης, και δεν έδωσε απάντηση ούτε στους Ρώσους, ούτε στους Αμερικανούς, με το επιχείρημα ότι τα αιτήματα μελετώνται. Χθεσινή ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης κατέστησε ανεπίκαιρη πλέον την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, και δεν χρειάζεται να δοθεί, αφού τα ρωσικά μεταφορικά αεροπλάνα θα πετάξουν προς Συρία, μέσω Ιράν, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ανακύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτήν την υπόθεση, και το πρώτο είναι γιατί η Ρωσία υπέβαλε αυτό το αίτημα, γνωρίζοντας αφενός ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, την οποίας ο ρόλος είναι η διαχείριση των τρεχόντων θεμάτων της καθημερινότητας, αφετέρου δε γνωρίζει -και αναγνωρίζει- ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να απεμπλακεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Πούτιν μάς συνέστησε να επιλύσουμε την οικονομική κρίση εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, αιφνιδιάζοντας τους κ.κ. Τσίπρα και Λαφαζάνη, οι οποίοι πίστευαν -χωρίς να ρωτήσουν προηγουμένως τους Ρώσους, και λόγω παροιμιώδους πολιτικής αφέλειας- και ο μεν πρώτος βιάστηκε να ονοματίσει τον αόρατο ρωσοτουρκικό αγωγό, ως «Ελληνικό αγωγό», ο δε δεύτερος έκανε λόγο και για προκαταβολή, με τον κ. Μπαλάφα να το πιστέψει και να το αναγγείλει.

Γιατί επομένως, θέλησε η Ρωσία να μας φέρει σε δύσκολη θέση; Η ιστοσελίδα onalert υπαινίσσεται κάποιο σενάριο, μάλλον τραβηγμένο, αλλά στην πολιτική δεν απορρίπτεται καμιά εκδοχή, έως ότου την απορρίψει η πραγματικότητα. Έγραψε: «Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι κάτι παθαίνουν κάθε φορά που στην καρέκλα του ΥΠΕΞ κάθεται ο Πέτρος Μολυβιάτης. Έμπειρος διπλωμάτης, έμπιστος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργός Εξωτερικών του ανηψιού του Κώστα Καραμανλή, έχει μπει στο “αμερικανικό στόχαστρο” από εκείνη την εποχή.

» Σύμφωνα με όσα τα Wikileaks έχουν αποκαλύψει, οι ΗΠΑ τον θεωρούν ως τον άνθρωπο που εισηγήθηκε στον Κώστα Καραμανλή να απειλήσει με βέτο την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που διακαώς επιθυμούσαν οι Αμερικανοί. Και όσο οι Αμερικανοί τον αντιμετωπίζουν με κάποια καχυποψία, τόσο οι Ρώσοι τον εκθειάζουν δημόσια. Κάτι που έχει κάνει ακόμη και ο ίδιος ο Σεργκέϊ Λαβρόφ, ΥΠΕΞ της Ρωσίας και σήμερα».

Υποστηρίζει δε, ότι οι πραγματικά καλές σχέσεις που έχει ο έμπειρος διπλωμάτης αποδείχτηκαν για ακόμη μια φορά χρήσιμες. Η Μόσχα “προσπέρασε” την ελληνική “αμηχανία” και σιωπηρά απέσυρε το αίτημα. Οι πτήσεις των μεταγωγικών της θα γίνουν μέσω του εναέριου χώρου του Ιράν.

Πρέπει να διορθώσω ορισμένες αβλεψίες του έγκυρου onalert στην παρούσα ανάρτησή του. Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ ήσαν εξ αρχής αντίθετες με την υπουργοποίηση του κ. Π. Μολυβιάτη το 2004, και όχι με το «βέτο» του 2008, που συνέβη δυο χρόνια μετά την αποχώρησή του. Και που η αρχική σκέψη του κ. Κώστα Καραμανλή, ήταν να δεχθεί την ένταξη των Σκοπίων ως FYROM.

Δεύτερον, η Ρωσία άλλαξε δρομολόγιο προς την Συρία, όχι για να «μας κάνει το χατίρι», αλλά επειδή οι Βούλγαροι πρώτοι αρνήθηκαν την παραχώρηση του εναέριου χώρου τους. Και αφού τα ρωσικά αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν μέσω Βουλγαρίας, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο πλάνο.

Και τρίτον, η αντιπάθεια των Αμερικανών προς τον κ. Π. Μολυβιάτη, άρχισε από την έξοδό μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, την δεκαετία του ’70 και αυξήθηκε το 2004 όταν στάθηκε απέναντι στο Σχέδιο Ανάν.

Με όσα έγραψε το onalert, υποθέτει ότι οι Ρώσοι έχοντες συμπαθούντα ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, συνεννοήθησαν, ή πίστεψαν ότι η χώρα μας θα αντισταθεί στην επιθυμία των Αμερικανών; Ο κ. Μολυβιάτης δεν γνωρίζει τι υπέστη η χώρα και ο κ. Κ. Καραμανλής, ώστε θα επανελάμβανε παρόμοιο αντιαμερικανικό εγχείρημα; Τραβηγμένη υπόθεση, αλλά εξακολουθεί να αιωρείται το ερώτημα «γιατί οι Ρώσοι θέλησαν να μας μπλέξουν στη διαμάχη τους με τις ΗΠΑ, ενώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τον εναέριο χώρο του Ιράν»;

Ο Μακεδών

Υ.Γ. Προς συμπλήρωση των ανωτέρω, αναφέρω αφενός την δήλωση στο πρακτορείο TASS, που έκανε ο αντιπρόεδρος της Δούμας (Κάτω Βουλή) και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων κ. Νικολάι Λέβιτσεφ: «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτήν την εχθρική κίνηση και θα απαντήσουμε κατάλληλα. Η βουλγαρική ηγεσία, με την κίνηση αυτή -όποιοι και αν είναι οι λόγοι που την ώθησαν σε αυτήν- έχει περάσει στο απέναντι στρατόπεδο. [...] Η απαγόρευση διέλευσης από τον εθνικό της εναέριο χώρο, των ρωσικών αεροσκαφών που μεταφέρουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση του λαού της Συρίας αποτελεί μια απάνθρωπη και εντελώς κοντόφθαλμη πράξη».

Αφετέρου, εξόχως επιθετική είναι η αναφορά στην Τουρκία, του Ρώσου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Βαλερί Γερασίμωφ: «Οι Ρώσοι δεν πρόδωσαν ποτέ στην Ιστορία τους συμμάχους τους, και σύμφωνα με τις διαταγές που εκδόθηκαν από τον Πρόεδρο [Πούτιν], η ελίτ των ρωσικών δυνάμεων θα βάλουν σύντομα το πόδι τους στο έδαφος της Συρίας για να εξολοθρέψουν τους τρομοκράτες που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα παρέχει στη Συρία βαλλιστικούς πυραύλους ακρίβειας ώστε να μπορούν να εστιάσουν την κρεβατοκάμαρα του Τούρκου Προέδρου, έτσι ώστε η Τουρκία και η Συρία να μπορέσουν να απαλλαγούν από τον Χίτλερ της Μέσης Ανατολής».

Μ.