Skip to main content

«Πακέτο ή τίποτα, αλλιώς πέφτουμε», λένε στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι η όποια συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει χαρακτήρα «πακέτου».

H κυβέρνηση επιμένει στην υιοθέτηση «αντίμετρων» με κοινωνικό πρόσημο. Και δεν πρόκειται να αποστεί από αυτό την απαίτηση, ακόμα και αν χρειαστεί να επαναληφθεί το θρίλερ του 2015, καθώς αντιλαμβάνεται ότι διακυβεύεται το πολιτικό της μέλλον. Αυτή η εμμονή δεν είναι βεβαίως άσχετη και με την κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά για τον κ. Αλέξη Τσίπρα να πείσει τους βουλευτές του να προνομοθετηθούν οι μειώσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις, χωρίς στον αντίποδα να υπάρξει στοιχειώδης πρόνοια για την εκλογική τους πελατεία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι η όποια συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει χαρακτήρα «πακέτου». Οτι δηλαδή, πέρα από τα μέτρα και τα «αντίμετρα» που θα ψηφιστούν, θα πρέπει να έχει βρεθεί και να ανακοινωθεί μια φόρμουλα για τη μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους που θα ικανοποιεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αρα, επί της ουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει την προνομοθέτηση των μέτρων χωρίς να έχει διασφαλιστεί η απόφαση για το χρέος. Αντιθέτως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα συζητεί το ενδεχόμενο να ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, το 1/3 των μέτρων, που, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά δεν έχει «περάσει» από τη Βουλή. Η συγκεκριμένη κίνηση, προστίθεται, θα αποτελεί μια χειρονομία καλής θέλησης προς το Eurogroup.