Skip to main content

Πακέτο 3 δισ. ευρώ για την τόνωση της αγοράς

Μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, της αγοράς, της απασχόλησης και των αδύναμων εισοδηματικά θα περιλαμβάνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβένησης.
Πακέτο στήριξης της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης, των νοικοκυριών, των δανειοληπτών, των επιχειρήσεων, των επενδύσεων  προγραμματίζει η κυβέρνηση με δέσμη μέτρων που θα ενισχύσουν  σταδιακά με 3δις. ευρώ, όλους τους τομείς που έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από την κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το πακέτο των μέτρων των 3δισ. ευρώ προβλέπεται να ενταχθεί στον προυπολογισμό, που θα καταρτίσει η κυβέρνηση για το 2010, ώστε να ανακόψει την ύφεση που εκτιμάται ότι θα φθάσει  στο -1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα κοινοποιηθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα γίνουν λίαν συντόμως και για τις οποίες  προετοιμάζονται με γρήγορους ρυθμούς  όλα τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης. Ανάμεσα στα μέτρα που προγραμματίζονται να  ληφθούν συμπεριλαμβάνονται  οι προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, όπως είναι η καταβολή έκτακτης ενίσχυσης σε οικογένειες με εισόδημα κοντά στο όριο του αφορολόγητου τα 10.000 -12.000 ευρώ. Το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί την αναδιανομή του εισοδήματος.  Για την αναθέρμανση της αγοράς και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, θα επιχειρηθεί τόνωση της ρευστότητας με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, την αναμόρφωση του Τειρεσία, με ρυθμίσεις προστασίας των δανειοληπτών και των επιχειρήσεων, αλλά γενικότερα  τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Θα επιδιωχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Εργώδεις προσπάθειες θα καταβληθούν για νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με ριζικές τομές για την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με πλήρη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου.

Κυρίαρχο μέλημα της νέας κυβέρνησης και των επιτελείων των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας -Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να εξασφαλίσουν έσοδα για να στηρίξουν τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες  βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, λόγω έλλειψης ρευστότητας, μείωσης των παραγγελιών, επιβολής φόρων. Πάντως στις κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης βρίσκεται η ταχύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, προκειμένου να τονωθεί ο τομέας των υποδομών, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος των κατασκευών και όλων των εμπλεκόμενων  με αυτόν, που έχουν πληγεί περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα προβεί σε ρυθμίσεις φορολογικής δικαιοσύνης και ότι οι έχοντες και κατέχοντες θα επιβαρυνθούν επιπλέον, ενώ φοροαπαλλαγές θα υπάρξουν για τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πραγματική ανάγκη.
Διεξοδικά λοιπόν οι προγραμματικές δηλώσεις θα δίνουν μια πρώτη γεύση των  μέτρων στήριξης του εισοδήματος για λόγους κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης.
Παράλληλα ετοιμάζοντα πυρετωδώς  τα νομοσχέδια που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ότι θα κατατεθούν προεκλογικά Δυο από αυτά είναι αρμοδιότητας της κυρίας Κατσέλη, η οποία   γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το ένα από τα δύο νομοσχέδια που ανήκουν στην ευθύνη του υπουργείου που εποπτεύει.

Το πρώτο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί για ψήφιση, θα αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων και τόνισε, ότι ήδη με το επιτελείο της έχει γίνει μια προεργασία γιαυτό και δεν θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για την κατάθεση του στη Βουλή προς ψήφιση. Με ταχείς διαδικασίες θα ετοιμαστεί και θα κατατεθεί στη Βουλή το δεύτερο σχέδιο νόμου που θα αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το υπαίθριο- πλανόδιο εμπόριο και άλλα θέματα για την τόνωση της αγοράς, την αύξηση της ρευστότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάντως θέλουν ταχύτατα να ληφθούν μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, όπως είναι το πρόγραμμα αλλαγής των κουφωμάτων στις κατοικίες κλπ. Και αυτό γιατί με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν εργασία πολλοί εμπλεκόμενοι κλάδοι με την οικοδομή. Εκτιμάται ότι το μέτρο της απόσυρσης των ΙΧ καλό μεν, αλλά ενισχύει την απασχόληση στις χώρες που έχουν αυτοκινητοβιομηχανία. Οι ιδιοκτήτες παλαιού ΙΧ, περιμένουν μάλιστα από τα αρμόδια υπουργεία  να υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, σχετικά με τη ρύθμιση των  τελών κυκλοφορίας και   να μην αναγκαστούν να  πληρώσουν το «χαράτσι» των 350 ευρώ όσοι κατέχουν  ένα και μοναδικό παλαιό αυτοκίνητο. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν η κατοχή παλαιού αυτοκινήτου υποδηλώνει οικονομική δυσπραγία και με το μέτρο αυτό τιμωρούνται γιατί δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο. Έλεος! Εξάλλου οι έχοντες κατέχουν καινούργια ΙΧ. Οι κατέχοντες παλαιό αυτοκίνητο προσδοκούν από τη νέα κυβέρνηση-όπως το υποσχέθηκε άλλωστε προεκλογικά- να αποκαταστήσει  και αυτή την αδικία που επέβαλε η απελθούσα κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
 
O ελληνικός λαός έχει υψηλές προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση, εξάλλου σε αυτή έχει εναποθέσει τις ελπίδες του, όπως έδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα. Καλό θα είναι η νέα κυβέρνηση, παρά το δύσκολο έργο-της εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της- με το οποίο είναι επιφορτισμένη,  να μην απογοητεύσει τους Έλληνες και ειδικά τους νέους που πρέπει να αρχίσουν να έχουν όραμα, ελπίδα και κυρίως δουλειά με μισθό πάνω από 700 ευρώ το μήνα.