Skip to main content

Πάει για το 2018 η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής για τον ΟΑΣΘ

Έχει προσδιοριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά λόγω σπουδαιότητας πιθανότατα μεταφέρεται από την 7μελη σύνθεση στην Ολομέλεια.

του Νίκου Ηλιάδη

Στις αρχές του νέου έτους ενδέχεται να μεταφερθεί η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής κατά της συνταγματικότητας του νόμου 4482/2017 για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ η οποία είχε προσδιοριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης η εξέταση της προσφυγής η οποία αρχικά έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί από την επταμελή σύνθεση του ΣτΕ, πιθανότατα θα μεταφερθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου. Εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο τότε η εκδίκαση της προσφυγής δεν πρόκειται να γίνει πριν από τον Γενάρη του 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτό θα κριθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες, έως τις 20 Νοεμβρίου. Τη σχετική απόφαση για μετάθεση της εκδίκασης της υπόθεσης από την επταμελή σύνθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα λάβει ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει αρχικά τρεις πρώην μέτοχοι αλλά εν συνεχεία προστέθηκαν σταδιακά δεκάδες ακόμη, με τον συνολικό αριθμό να υπερβαίνει έως σήμερα τους τετρακόσιους.

Όπως εξήγησαν στη Voria.gr οι νομικοί Πάνος Λαζαράτος και Δημήτρης Κυριακόπουλος η αντισυνταγματικότητα του νόμου 4482/2017 εδράζεται κυρίως σε τρεις διατάξεις του. Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι από τους πρώην μετόχους αφαιρέθηκε η μετοχική ιδιότητα (απαλλοτριώθηκαν οι μετοχές τους) χωρίς να τους καταβληθεί αποζημίωση. Η δεύτερη διάταξη έχει σχέση με το ότι από τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ έχουν αποκλειστεί παντελώς οι πρώην μέτοχοι, καθώς στο νέο, διορισμένο δ.σ. του Οργανισμού δεν μετέχει κανείς εκπρόσωπός τους. Η τρίτη διάταξη αφορά το γεγονός ότι από την οφειλόμενη αποζημίωση προς τους πρώην μετόχους έχουν αφαιρεθεί οι αξιώσεις που είχε ο ΟΑΣΘ έναντι του δημοσίου, πριν από την κρατικοποίησή του, οι οποίες ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα για κάποιες απ’ αυτές και συγκεκριμένα για ποσόν 47,5 εκατ. ευρώ που αφορά αξιώσεις του Οργανισμού για το έτος 2015, η νυν διοίκηση έχει παραιτηθεί από τη διεκδίκησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Αυγούστου το ΣτΕ με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, ανέστειλε κάθε διαδικασία σχετιζόμενη με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ. Συγκεκριμένα, στην προσωρινή διαταγή αναφέρεται ότι «διατάσσουμε ως προσωρινό μέτρο για την αποτελεσματική προσωρινή διαδικασία των αιτούντων να μην κινηθεί η κατά το άρθρο 25 παρ.1 του ν. 4482/2017 διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής». Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την πρόσληψη εκκαθαρίστριας εταιρίας, διαδικασία η οποία έχει παγώσει και δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ.