Skip to main content

Παγώνουν τα μέτρα τους οι Ρώσοι, για ανάπτυξη πυραύλων

Προσδοκίες στην παγκόσμια κοινότητα για μία νέα θετική περίοδο στις αμερικανορωσικές σχέσεις γεννούν οι εξελίξεις.
Απάντηση στην Ουάσιγκτον έδωσε η Ρωσία έπειτα από την ανακοίνωση της Αμερικής για την ακύρωση της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τέλος στα σενάρια για  ανάπτυξης πυραύλων Iskander στο Καλίνινγκραντ βάζει και η Ρωσία.  Συγκεκριμένα, το  Interfax παραθέτει τις δηλώσεις στρατιωτικό-διπλωματικής πηγής, όπου αναφέρει: "Η εγκατάλειψη από την Ουάσινγκτον του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη Ρωσία σε απάντηση στο αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας θα παγώσουν και ίσως να εγκαταλειφθούν πλήρως", συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα θα επανεξετάσει και άλλα στρατιωτικά μέτρα τα οποία επρόκειτο να λάβει για να απαντήσει στο αμερικανικό σχέδιο.

Ωστόσο, η εφημερίδα «Κομερσάντ» επικαλείται Ρώσο υψηλόβαθμο διπλωμάτη, που λέει ότι οι ΗΠΑ περιμένουν μια πιο άκαμπτη θέση της Μόσχας έναντι του Ιράν. «Οι Αμερικανοί επιμένουν σε δύο θέματα-κλειδιά. Μας ζητούν να σταματήσουμε την παράδοση των πυραύλων S-300 στο Ιράν, ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν να υποστηρίξουμε την απόφαση για κυρώσεις κατά της Τεχεράνης»

Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκάλεσε την απόφαση Ομπάμα «δίκαιη και θαρραλέα».

Χ.Κ.