Skip to main content

Οι δανειστές παγώνουν τα μέτρα για το χρέος λόγω των παροχών Τσίπρα

ESM και Eurogroup αναστέλλουν την εφαρμογή των μέτρων μέχρι οι Θεσμοί να αξιολογήσουν αν οι παροχές Τσίπρα είναι συμβατές με το μνημόνιο.

Παγώνουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των θεσμών, μέχρι τουλάχιστον να αξιολογηθεί εάν οι παροχές Τσίπρα σε χαμηλοσυνταξιούχους και οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα νησιά είναι συμβατές με το ελληνικό πρόγραμμα.

Πρώτα, ήρθε η γραπτή ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με την οποία οι διαδικασίες για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχουν “παγώσει”, έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών του πρωθυπουργού.

Έπειτα ακολούθησε και η διαβεβαίωση του Εurogroup δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του προέδρου του.

Συγκεκριμένα ο Μισέλ Ρέινς έγραψε στο Twitter: «Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας».

Έπειτα από ενστάσεις κάποιων κρατών-μελών δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, συνέχισε ο κ. Ρέινς καταλήγοντας ότι αναμένουν την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο.