Skip to main content

Παγώνουν τα ανταποδοτικά τέλη στον δήμο Θεσσαλονίκης

Τα ανταποδοτικά τέλη αναμένεται να εγκριθούν στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα.

Παγώνουν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το 2016 στο δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι η δεύτερη χρονιά που η δημοτική αρχή ακολουθεί αυτή την πολιτική, ενώ συνολικά οι μειώσεις τα τελευταία χρόνια των τελών ανέρχονται σε ποσοστό 20%.

Τα ανταποδοτικά τέλη αναμένεται να εγκριθούν στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, για τις κατοικίες που ανήκουν στην πρώτη ζώνη τα τέλη θα παραμείνουν στο ύψος των 2,13 ευρώ/τ.μ. και για όσες ανήκουν στη δεύτερη ζώνη στο ποσό των 1,60 ευρώ/τ.μ..  

Όπως σημειώνεται στην εισήγηση, «τα προβλεπόμενα έσοδα μέχρι τέλους του έτους 2015 αναμένεται να είναι είτε στο ύψος της προηγούμενης χρονιάς είτε ελαφρώς μειωμένα. Προκειμένου τα έσοδα για το έτος 2016 να παραμείνουν στο ίδιο ύψος της προηγούμενης χρονιάς, χωρίς ταυτόχρονα να γίνει αύξηση των συντελεστών υπολογισμού των Δημοτικών Τελών και Φόρων, γίνεται προσπάθεια και εντατικοποίηση  της βεβαίωσης και είσπραξης παλαιοτέρων οφειλών των δημοτών».

Αναλυτικά πως θα διαμορφωθούν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού:

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Η Β΄ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στις περιοχές που περικλείονται μεταξύ των οδών:

Πλ. Βαρδαρίου, 26ης Οκτωβρίου, Δευκαλίωνος, όρια Δήμου Θεσσαλονίκης με Δήμο Αμπελοκήπων, Βασ. Γεωργίου, Μοναστηρίου, Πλ. Δημοκρατίας.
Πλ. Μουσχουντή, Ολυμπιάδος, Ελ. Ζωγράφου, όρια Δήμου Αγ. Παύλου, όρια Δήμου Συκεών (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη), Πλ. Μουσχουντή.
Τις κατοικίες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Η Α’ ζώνη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της ζώνης Β’, όπως ορίστηκε και επιπλέον στη ζώνη αυτή εμπίπτουν όλες οι οικοδομές που έχουν έστω και μία πρόσοψη στους δρόμους αυτής (είτε αποτελούν όρια περιοχής, είτε αναφέρονται μεμονωμένοι), καθώς και στις πλατείες από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη θέση εισόδου της οικοδομής.

Οι τιμές των συντελεστών που θα ισχύσουν για το έτος 2016 είναι οι εξής:

Για τις κατοικίες και κοινόχρηστα πολυκατοικιών-οικιών
Τιμή Α’ ζώνης: 2,13 € ανά τ.μ.
Τιμή Β’ ζώνης: 1,60 € ανά τ.μ.

Για τα φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών)
Τιμή: 1,14 € ανά τ.μ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΛΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Η Α’ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στην περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών:
Κωλέττη, Π.Σ.Σταθμού, Χρ. Πίψου, Αγ. Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά σε όλο το μήκος, Αγ. Δημητρίου, Πλ. Μουσχουντή, Ηφαιστίωνος, Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγ. Δημητρίου, Εθν. Αμύνης, Καυτατζόγλου, Παπάφη, Κατσιμίδου, Εγνατία μέχρι Βούλγαρη, Αλ. Παπαναστασίου μέχρι Βούλγαρη, 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, Καθ. Ρωσίδη και προς τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής.

Η Β’ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της παραπάνω ζώνης, όπως ορίστηκε, καθώς επίσης και τις επαγγελματικές στέγες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Οι τιμές των συντελεστών που θα ισχύσουν για το έτος 2016 είναι οι εξής:

Για τα εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές κλινικές, εργοτάξια, κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων, βιομηχανίες και λοιπούς στεγασμένους χώρους
Τιμή Α’ ζώνης: 5,29 € ανά τ.μ.
Τιμή Β’ ζώνης: 3,23 € ανά τ.μ.

Για τις βιοτεχνίες-φασόν, είδη τροφίμων, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.
Τιμή Α’ ζώνης: 5,72 € ανά τ.μ.
Τιμή Β’ ζώνης: 3,49 € ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια)
Τιμή Α’ ζώνης: 2,12 € ανά τ.μ.
Τιμή Β’ ζώνης: 1,30 € ανά τ.μ.

Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 1.000τ.μ.
Τιμή: 3,17 € ανά τ.μ.

Σύμφωνα με την εισήγηση, «από 1.001τ.μ. έως 6.000τ.μ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 38% (το ποσοστό ορίστηκε για πρώτη φορά με την υπ’αριθμ. 1077/2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Η μείωση θα χορηγείται έπειτα από αίτηση των ενδιαφερομένων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά περίπτωση και έλεγχο του ακινήτου (παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80).

»Από 6.000τ.μ. και άνω, ο συντελεστής ορίζεται σε ποσοστό 60% αυτού που έχει ορισθεί για στεγασμένους χώρους μέχρι 1.000τ.μ. (παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80)».

 

 

Κ α τ η γ ο ρ ί ε ς

 

Συντελεστές

έτους 2 0 1 6

 

 

 

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Κ.ΛΠ.

 

Κατοικίες, κοινόχρηστα πολυκατοικιών-οικιών

Α’ ζώνη

2,13

Β’ ζώνη & Δημ. Ενότ. Τριανδρίας

1,60

 

Φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λπ.

 

1,14

ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΛΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

 

Επαγγελματικοί χώροι, ιδιωτικές κλινικές, κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων κ.λπ.

Α’ ζώνη

5,29

Β’ ζώνη & Δημ. Ενότ. Τριανδρίας

3,23

 

Εστιατόρια, είδη τροφίμων, σούπερ μάρκετ, βιοτεχνίες-φασόν κ.λπ.

Α’ ζώνη

5,72

Β’ ζώνη &ι Δημ. Ενότ. Τριανδρίας

3,49

 

Βοηθητικοί χώροι καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια)

Α’ ζώνη

2,12

Β’ ζώνη & Δημ. Ενότ.Τριανδρίας

1,30

 

Επαγγελματικοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 1.000τ.μ.

 

3,17

 

ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ - ΜΗ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ

α) Από 1τ.μ. έως 1.000τ.μ., ορίζεται ο συντελεστής 2,65 €/τ.μ.
β) Από 1.001τ.μ. έως 6.000τ.μ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 50% με την οριζόμενη τιμή του συντελεστή από 1τ.μ. έως 1.000τ.μ. και
γ) από 6.000τ.μ. και άνω, ορίζεται ο συντελεστής του τέλους σε ποσοστό 30% από αυτόν που έχει ορισθεί για τα 1.000 πρώτα τετραγωνικά μέτρα μη στεγασμένου χώρου, ήτοι 0,79 €/τ.μ. (εδάφ. β’ παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80).

ΤΕΛΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Μηδενική αύξηση και στο ποσό των τελών στάθμευσης οχημάτων για το έτος 2016 προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στάθμευση σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης, καθώς και στον άξονα Β. Όλγας – Β. Γεωργίου Α΄ σε 1,70 ευρώ ανά ώρα, ανεξάρτητα από τις ώρες που σταθμεύουν τα οχήματα.

Η αμοιβή των τελικών διαθετών ήτοι των τρίτων προσώπων που μεσολαβούν στην διάθεση των καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης στο κοινό υπό μορφή προμήθειας – έκπτωσης θα προκύπτει από την πώληση από τον Δήμο προς αυτούς των ωριαίων καρτών με τιμή μειωμένη κατά 0,15 ευρώ σε σχέση με την ονομαστική τιμή τους των 1,70 ευρώ. Συνεπώς η τιμή διάθεσης των καρτών ωριαίας στάθμευσης στους τελικούς διαθέτες θα ανέρχεται στο ποσό του 1,55 ευρώ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ

Για το έτος 2016 οι συντελεστές του Δημοτικού Φόρου παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 0,36 ευρώ/τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,18 ευρώ /τ.μ. για τους μη στεγασμένους χώρους και για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, 0,15 ευρώ /τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,07 ευρώ/τ.μ. για τους μη στεγασμένους χώρους.

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Μειωμένα κατά 50% θα είναι τα δημοτικά τέλη για τους άπορους, τους πολύτεκνους, τους τυφλούς και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.