Skip to main content

Παγώνουν οι προσλήψεις στο δημόσιο το 2010

Με εγκύκλιο του, προς όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθορίζει όλους τους όρους κα
Με εγκύκλιο του, προς όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, καθορίζει όλους τους όρους και τις διαδικασίες για τον «προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού και σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου έτους 2010», μετά και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την «αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα».

Όπως σημειώνεται και στην εγκύκλιο, αφενός μεν η υπαγωγή όλων των υπηρεσιών και φορέων στο σύστημα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ αφετέρου δε οι διαδικασίες πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού να καταστούν διαφανείς, αντικειμενικές και αξιοκρατικές.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος απαγορεύεται η με νόμο μονιμοποίηση ή μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεων έργου σε αορίστου χρόνου.

Σημειώνεται δε ότι «ειδικά για το έτος 2010 και ενόψει των κυβερνητικών εξαγγελιών για περιορισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού οι υπηρεσίες πρέπει να προβούν στον άμεσο προγραμματισμό και την άμεση κίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, καθώς και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα. Το γεγονός αυτό επιτάσσει τη μείωση, στον απολύτως αναγκαίο, αριθμό των αιτημάτων».

Επίσης, καθιερώνεται από το έτος 2010 και εφεξής ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και καλούνται τα υπουργεία να προβούν στον έγκαιρο προγραμματισμό των προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και των συμβάσεων μίσθωσης έργου για το έτος 2010 και να αποστείλουν τόσο τα αιτήματά τους όσο και τα αιτήματα των φορέων που εποπτεύουν ούτως ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες έγκρισης, καθώς και η επιλογή των εν λόγω συμβασιούχων».

Επισημαίνεται δε ότι «οι διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού αυτού, εξακολουθούν να γίνονται από τις υπηρεσίες και τους οικείους φορείς, βάσει των κριτηρίων του άρθρου 21 του Ν.2190/94, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, τα οποία αναδιαμορφώνονται με ορθολογικότερο τρόπο, προκειμένου να εξισορροπηθεί η μοριοδότηση της ανεργίας με αυτή της εμπειρίας και να ενισχυθούν οι υποψήφιοι με αυξημένα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών). Εξάλλου προστίθεται ένα νέο κριτήριο που αφορά στις μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ καταργείται το κριτήριο της ηλικίας».

Τονίζεται δε ότι «τα αιτήματα για την έγκριση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου πρέπει να έχουν περιέλθει τόσο στην υπηρεσία του ΥΠΕΣ όσο και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκείμενου να χορηγηθεί η βεβαίωση ύπαρξης των απαιτούμενων πιστώσεων, έως την 15η Ιανουαρίου 2010». Τέλος, ορίζεται ότι η επιλογή των φυσικών προσώπων θα γίνεται στο εξής βάσει των κριτηρίων του άρθρου 21 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει και η σχετική βεβαίωση, ότι πρόκειται για γνήσιες συμβάσεις μίσθωσης έργου που δεν υποκρύπτουν εξηρτημένη εργασία και δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα χορηγείται εφεξής από το ΑΣΕΠ.