Skip to main content

«Παγώνει»η άντληση πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Κεν Σαλασάρ δήλωσε ότι ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες νέο, σαφέστερο πλαίσιο για το «πάγωμα» της άντλησης πετρελαίου από κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη στον Κόλπο του Μεξικού
Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Κεν Σαλασάρ δήλωσε ότι ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες νέο, σαφέστερο πλαίσιο για το «πάγωμα» της άντλησης πετρελαίου από κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ η καταστροφή που προκαλεί η διαρροή από κοίτασμα της BP συνεχίζεται.

Ο Σαλασάρ έκανε τη δήλωση αυτή αντιδρώντας στην απόφαση περιφερειακού δικαστή να εμποδίσει την επιβολή του εξαμηνιαίου μορατόριουμ που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα των Μάιο.

«Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις καθημερινά, καθώς το πετρέλαιο διαρρέει από το κοίτασμα της BP, ότι χρειάζεται παύση της άντλησης από μεγάλα βάθη. Αυτές οι αποδείξεις συσσωρεύονται, καθώς η BP συνεχίζει να μην είναι ικανή να σταματήσει την διαρροή», ανέφερε ανακοινωθέν του Σαλασάρ.

«Επίσης αποδείξεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται για το ότι η βιομηχανία πρέπει να υψώσει τον πήχη όσον αφορά στην πρόληψη των διαρροών, τον περιορισμό τους, και το σχεδιασμό αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πριν συνεχιστεί η άντληση πετρελαίου από μεγάλα βάθη».

«Βάσει αυτών των συνεχώς μεγεθυνόμενων αποδείξεων, θα εκδώσω μια νέα εντολή τις επόμενες ημέρες που θα εξαλείψει κάθε αμφιβολία ότι το μορατόριουμ είναι απαραίτητο, πρέπον, και εντός της δικαιοδοσίας μας».

Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη κάνει σαφές ότι επρόκειτο να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστή Μάρτιν Φέλντμαν, ο οποίος δικαίωσε τις 32 πετρελαϊκές εταιρίες που αμφισβήτησαν την κυβερνητική εντολή αναστολής της άντλησης πετρελαίου την Δευτέρα σε δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης, κρίνοντάς την υπερβολικά ευρεία.