Skip to main content

Πάγωμα των οφειλών ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο από τον ΟΑΕΕ

Δεν λύνει τα εκρηκτικά προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα η ρύθμιση των 100 δόσεων, τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας προσανατολίζεται η διοίκηση του ΟΑΕΕ.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο διοικητής του οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η διαδικασία για την ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που αυτό το διάστημα ‘τρέχει’ υπογράμμισε ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν έχουν ξεπεράσει τις 70.000, ενώ έχουν  εισπραχθεί περί το 1 δις. ευρώ. Μάλιστα εκτίμησε ότι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για τη ρύθμιση αναμένεται να κατατεθούν περί τις 100.000 αιτήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο η μερίδα του λέοντος των οφειλών δημιουργήθηκε την τελευταία τετραετία, ως απόρροια της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

«Προχωρούμε σε κινήσεις που θα δώσουν ανάσα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ωστόσο πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για την ανακούφιση των πολιτών. Επεξεργαζόμαστε μία σειρά από μέτρα» ανάφερε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν θα καταρρεύσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται να καταβληθούν στον ΕΟΠΠΥ 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων και επαγγελματοβιοτεχνών, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα ταμεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι ναι μεν αποτελεί μία θετική εξέλιξη, ωστόσο δεν λύνει τα εκρηκτικά προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα, αλλά ούτε και τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ.

 «Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι όποιες ρυθμίσεις υλοποιήθηκαν δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα και αυτό γιατί σχεδιάστηκαν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες του επιχειρηματικού κόσμου που ζει επί μακρόν στη μέγγενη της ύφεσης» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ ξεπερνούν τους 375.000, ενώ η μαύρη τρύπα του οργανισμού, εκτιμάται ότι θα φτάσει την τρέχουσα χρονιά τα 535 εκατ. ευρώ.

Κάνοντας μνεία στις προτάσεις του ΒΕΘ προς τον ΟΑΕΕ ο κ. Παπαδόπουλος μεταξύ άλλων πρότεινε την κεφαλαιοποίηση των οφειλών (πάγωμα), προκειμένου – όπως τόνισε – να έχουν πρόσβαση, όσοι χρωστούν στο ασφαλιστικό ταμείο και αδυνατούν να πληρώσουν, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα για τις επιχειρήσεις τους, την παροχή δυνατότητας να επιλέγουν κατηγορία ασφάλισης, αύξηση του ορίου, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ, για όσους χρωστούν και αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, θέσπιση μπόνους για τους συνεπείς ασφαλισμένους του οργανισμού.

«Η διοίκηση του ΟΑΕΕ πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της, τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι μετά βίας κατορθώνουν να ζήσουν την οικογένεια τους. Κατά συνέπεια αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε άλλες υποχρεώσεις, όπως είναι και οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), Γιάννης Παπαργύρης σημειώνοντας ότι τα όποια προβλήματα δημιούργησαν τα μνημόνια δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
 
Για ρύθμιση οφειλών καλύτερη από τις προηγούμενες έκανε λόγο και ο πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), Γιάννης Μανδρίνος που ωστόσο δεν λύνει τα επιτακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το επιχειρείν. «Καταθέτουμε κατ΄ επανάληψη σειρά προτάσεων που και εφαρμόσιμες είναι, και ρεαλιστικές, δυστυχώς όμως δεν λαμβάνονται υπόψη. Θα πρέπει να εξεταστούν και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του Ταμείου» κατέληξε ο κ. Μανδρίνος.