Skip to main content

Παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στο άλμα επί κοντώ ο Καραλής (φώτο+video)

Μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων σημείωσε ο Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ με 5.78μ, στην πρώτη προσπάθειά του αφού αρχικά υπερέβη τα 5.71μ.

Αρκετές συγκινήσεις επιφύλασσε 2η η ημέρα των αγώνων του 32ου Πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο ΣΕΦ, αφού είχαμε την κατάρριψη ενός παγκοσμίου ρεκόρ στην κατηγορία U20, Πανελληνίων ρεκόρ αλλά και επίτευξη τριών ακόμη ορίων συμμετοχής στο παγκόσμιο κλειστού του Μπέρμιγχαμ (1-4/3). Πρωταθλητής Ελλάδας στους άνδρες αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός με 50β και στις γυναίκες ο ΓΣ Κηφισιάς με 58β.
 
Μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων σημείωσε ο Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ με 5.78μ, στην πρώτη προσπάθειά του. Ο Έλληνας πρωταθλητής αρχικά υπερέβη τα 5.71μ καταρρίπτοντας την δική του περσινή κορυφαία επίδοση εφήβων στην Ελλάδα (5.70μ) και στη συνέχεια τα 5.78μ.

Ακολούθησαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες στα 5.86μ για να σημειώσει και Πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών, αλλά έδειξε ότι είναι θέμα χρόνου να τα καταφέρει. Το προηγούμενο παγκόσμιο εφήβων ήταν του Σουηδού Αρμάντ Ντουπλάντις με 5.75μ από τις 11 Φεβρουαρίου 2017 στη Νέα Υόρκη. Φυσικά ο Καραλής έπιασε και το όριο συμμετοχής στο παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ.

Παράλληλα η επίδοση αυτή αποτελεί απόλυτο πανελλήνιο ρεκόρ Εφήβων, καθώς βελτιώνει και το 5.75μ του Κώστα Φιλιππίδη στον ανοιχτό στίβο. Ο 19χρονος άλτης θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει τους αγώνες του την Τρίτη (13/2) στο μίτινγκ της Πράγας και την Πέμπτη (15/2) στο μίτινγκ του Τορούν, όπου θα έχει την ευκαιρία να ανέβει ακόμη υψηλότερα.

«Τώρα όλα αρχίζουν. Ήταν ένας σπουδαίος αγώνας σε ένα στάδιο όπου έχω καλές αναμνήσεις. Ημουν από καιρό σε καλή κατάσταση και ήξερα πως είμαι σε θέση να ανέβω ψηλά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήμουν και ψυχολογικά έτοιμος για κάτι τέτοιο", είπε ο νεαρός αθλητής και συμπλήρωσε: "Ο στόχος είναι πάντα να κοιτάω την τεχνική μου και να προσπαθώ για το καλύτερο. Αυτό συνεχίζουμε και τώρα. Σκύβουμε το κεφάλι και δουλεύουμε», είπε ο Καραλής μετά τον αγώνα του.
 
Ο Κώστας Δουβαλίδης έκανε το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του Μπέρμιγχαμ στα 60μ εμπόδια κατά την 2η ημέρα των αγώνων του Πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στο ΣΕΦ, αφού στον τελικό τερμάτισε δεύτερος με 7.69, πίσω από τον Κύπριο Μίλαν Τραίκοβιτς (εκτός συναγωνισμού), ο οποίος με 7.55 σημείωσε νέο εθνικό ρεκόρ.
 
Ο Δουβαλίδης έπιασε το όριο στο ντεμπούτο του στη σεζόν, ωστόσο ένιωσε ένα σφίξιμο στο δικέφαλο στο πέρασμα του τρίτου εμποδίου και αυτό είναι κάτι που τον προβληματίζει. «Με ενόχλησε ο δικέφαλος στο τρίτο εμπόδιο. Από την περασμένη εβδομάδα είχα μία μικρή σύσπαση την οποία και ξεπέρασα με θεραπείες. Αύριο θα έχω την ευκαιρία να αξιολογήσω την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση θα ακυρώσω τη συμμετοχή μου στο μίτινγκ του Τορούν», είπε ο έμπειρος αθλητής του Μπάμπη Σδρόλα.

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου στη δεύτερη κούρσα της στη σεζόν φρόντισε να τη συνδυάσει με καλή εμφάνιση και όριο για το Μπέρμιγχαμ. Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου τερμάτισε σε 8.11 και βελτίωσε το 8.24 της φετινής σεζόν.

«Συνήθως τρέχω στο επίπεδο που θέλω στην τρίτη μου κούρσα στη σεζόν», είπε αστειευόμενη η Πεσιρίδου και συμπλήρωσε: «Είμαι ικανοποιημένη και χαρούμενη από το αποτέλεσμα, ωστόσο ακόμη δεν είμαι στο επίπεδο που θέλω και μπορώ. Έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές στο πρώτο εμπόδιο, που νομίζω θα με βοηθήσουν. Πριν το Παγκόσμιο θέλω να κάνω μία ακόμη κούρσα».
 Δύο αθλήτριες της νέας γενιάς η Νεφέλη Ράμμου (Κάμειρος 2009) και η Παπασχαλίνα Παπαδοπούλου (ΓΣ Λαγκαδά) κατέλαβαν την δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, με 8.78 και 8.79, επιδόσεις που αποτελούν ατομικά τους ρεκόρ.
 
Η Μαρία Μπελιμπασάκη (Παναξιακός) μπορεί να έκανε μόλις την δεύτερη κούρσα της καριέρας της στα 200μ στον κλειστό στίβο, όμως, δεν είχε κανένα πρόβλημα να δείξει την φανταστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Η έμπειρη αθλήτρια ήταν νικήτρια με 23.02 κάνοντας το νταμπλ μετά τη νίκη της και στα 400μ και έγινε η δεύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών στην Ελλάδα και πλέον κυνηγά την σπουδαία Κατερίνα Κόφφα. Η Μπελιμπασάκη ολοκλήρωσε έτσι με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία της στη διοργάνωση. Δεύτερη με 24.38 ήταν η Ειρήνη Βασιλείου (ΓΕΗ) και τρίτη η Κυριακή Σαμάνη (Αίολος Μακ.) με 24.45 και ένα ακόμη ατομικό ρεκόρ.

«Παρά το γεγονός ότι δεν έχω κάνει προπόνηση για 200μ, βγήκε μια εξαιρετική επίδοση. Νομίζω πως το καλοκαίρι η ταχύτητα θα μου δώσει την δυνατότητα να κάνω ακόμη καλύτερες επιδόσεις στα 400 μέτρα», είπε η Μπελιμπασάκη. 


Στους άνδρες η νίκη πήγε όπως και πέρυσι στον Παναγιώτη Τριβυζά (ΟΣΦΠ) με 21.35 , ενώ  δεύτερος με 21.81 και νέο ρεκόρ ήταν ο Μιχάλης Παππάς (ΟΚΑ Δωδώνη).
 
Στα 800μ ανδρών ο Ανδρέας Δημητράκης έφθασε στη νίκη με 1.51.22 και στο 4ο συνεχές νταμπλ της καριέρας του, αφού το Σάββατο είχε πρωτεύσει και στα 1.500. Νταμπλ νικών είχαμε και από την Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, αφού μετά τη νίκη της την πρώτη ημέρα στα 1.500μ κέρδισε και στα 800μ με 2.07.89.
 
 
Στα 3.000μ γυναικών η Αναστασία Καρακατσάνη (ΓΣ Γλυφάδας) ήταν  νικήτρια με 9.36.07, όμως, εκείνη που ξεχώρισε ήταν η Δάφνη - Ευτυχία Λαβασά (ΑΟ Βουλιαγμένης), η οποία τερμάτισε 3η σε 9.58.64 και βελτίωσε το δικό της Πανελλήνιο ρεκόρ κορασίδων που ήταν 10.02.57 πριν από λίγες ημέρες σε ημερίδα κλειστού στο ΣΕΦ.

«Είμαι ικανοποιημένη από την παρουσία μου. Επιτέλους κατάφερα να τρέξω κάτω από τα 10 λεπτά, γιατί ήταν κάτι που το έβλεπα και στις προπονήσεις πως μπορεί να συμβεί. Τώρα η προσοχή μου είναι στον ανοιχτό και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στο Γκιορ. Μετά το τέλος της κούρσας ένιωθα πως είχα να δώσει κάτι παραπάνω», είπε η Λαβασά.

Η αθλήτρια του Θωμά Ιακωβάκη έχει πλέον κάθε λόγο να σκέφτεται το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στο Γκιορ, το οποίο είναι 9.50.00. Τη δεύτερη θέση στο αγώνισμα κατέλαβε η Κατερίνα Δόβρου (Κύδων Χανίων) με 9.57.87 στην πρώτη της συμμετοχή στο αγώνισμα.
 
Η Λίλη Αλεξούλη «προσγειώθηκε» στο τρίτο της άλμα στα 6.23μ, επίδοση που ήταν αρκετή για να της δώσει τη νίκη στο αγώνισμα, Η Οξάνα Κορένεβα (ΓΣ Κηφισιάς) ξεπέρασε τον εαυτό της και με 6.15. κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Τρίτη με 5.71μ ήταν η 18χρονη Νικολέτα - Ιλζέ Λογδανίδυ (ΓΕ Νάουσας).
 
Στα 3.000μ των ανδρών ο 20χρονος Γιώργος Τάσσης (Τρίτων Χαλκίδας) ήταν ο νικητής με 8.23.56. Ο νεαρός αθλητής του Δημήτρη Θεοδωρίδη βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ και έδειξε πως το καλοκαίρι θα έχει τη δυνατότητα να κυνηγήσει καλές επιδόσεις στα 5.000 μέτρα. Δεύτερος με 8.23.86 ήταν ο Νίκος Φράγκου (ΓΣ Κηφισιάς) και τρίτος ο Μάρκος Γκούρλιας (Εθνικός Αλεξανδρούπολης) με 8.25.56.
 
Ο Παναγιώτης Μάντης (Πανιώνιος) πρώτευσε στο 7αθλο με 4.952 βαθμούς, ενώ ο Κώστας Λογδανίτης (ΓΕ Νάουσας) επιβεβαίωσε την ανοδική του πορεία και με 4.829 πήρε τη δεύτερη θέση. Η τριάδα στο έπταθλο συμπληρώθηκε από τον Παναγιώτη Πήτα (ΓΣ Βόλου) με 4.827 βαθμούς. 
 
Στο πένταθλο το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η17χρονη  Μαργαρίτα Τσουκαλά (Απόλλων Πύργου) με 3.631 βαθμούς (9.40, 1,66 μ., 12,33 μ., 5,11 μ., 2.27.49). Δεύτερη με 3.515 β. ήταν η Εμμανουέλα Ιωακειμίδου (ΑΟ Μυκόνου) και τρίτη η Μελίνα Καστρινού (ΟΦΗ) με 3.504 βαθμούς