Skip to main content

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανησυχία για το ενδεχόμενο «διπλής ύφεσης»

Δεν αποκλείει η Παγκόσμια Τράπεζα το ενδεχόμενο μίας «διπλής» ύφεσης, δηλαδή μίας δεύτερης οικονομικής επιβράδυνσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αν η ευρωζώνη δεν καταφέρει να διαχειριστεί την κρίση
Δεν αποκλείει η Παγκόσμια Τράπεζα το ενδεχόμενο μίας «διπλής» ύφεσης, δηλαδή μίας δεύτερης οικονομικής επιβράδυνσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αν η ευρωζώνη δεν καταφέρει να διαχειριστεί την κρίση χρέους. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να απειλήσει και άλλες χώρες, από την Κεντρική Ασία έως τη Λατινική Αμερική.

«Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο ενδέχεται και αυτή να είναι απογοητευτική και είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει αρνητική ανάπτυξη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και διπλή σε ορισμένες από αυτές τις οικονομίες», δήλωσε σήμερα ο Άντριου Μπερνς από το τμήμα παγκόσμιων χρηματοοικονομικών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, τα δημοσιονομικά στις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά εισοδήματα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε «βιώσιμη τροχιά». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν αποτύχει η δημοσιονομική εξυγίανση, θα χαθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου και θα συρρικνωθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια στα αναπτυσσόμενα κράτη.

«Ακόμα και σε ένα λιγότερο πιθανό αλλά πιο σοβαρό σενάριο θα μπορούσε να δει κανείς να εμφανίζεται μια κρίση παρόμοια, κατά κάποιο τρόπο, με αυτή της Ανατολικής Ασίας σε μερικές από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες», δήλωσε. «Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού». Όπως σημείωσε ο Μπερνς, τον μεγαλύτερο κίνδυνο μιας τέτοιας κρίσης αντιμετωπίζουν τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.