Skip to main content

Πάγκαλος: Για την Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτε πέρα από την Ευρώπη

Η Μεσόγειος αυτή τη στιγμή είναι η πιο θερμή γεωστρατηγικά και πολιτικά ζώνη του πλανήτη, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ξυδάκη.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από την Ευρώπη τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος υπογράμμισε από το Thessaloniki Forum το πολλαπλά σύνθετο ρευστό διεθνές περιβάλλον προσθέτοντας ότι τις σχέσεις των κρατών διαμορφώνουν τα κοινά συμφέροντα, όπως στην περίπτωση των ενεργειακών συμφερόντων που φέρνουν κοντά Ρωσία και Τουρκία.

"Αν είχαμε καλύτερη σχέση με τα Σκόπια, δεν μπορούσε ποτέ ο Αλβανός να θέσει το ανύπαρκτο θέμα της Τσαμουριάς", είπε ο κ. Πάγκαλος που βρήκε ευκαιρία από την πρόταση Κουμουτσάκου για υπηρεσιακό υφυπουργό Εξωτερικών με 5ετή θητεία, για να πει ότι "στην κορυφή της επετηρίδας του ΥΠΕΞ βρίσκεται η σάρα και η μάρα, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου πρέπει να βρίσκονται εκλεγμένοι από το λαό, πολιτικοί που ελέγχονται".

Στις γεωπολιτικές σχέσεις της Ελλάδας αναφέρθηκε ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης λέγοντας : «Ζούμε σε μία πολύ ρευστή εποχή. Η Μεσόγειος αυτή τη στιγμή είναι η πιο θερμή γεωστρατηγικά και πολιτικά ζώνη του πλανήτη».

Η χώρα βρίσκεται κοντά σε ένα «τρίγωνο μαύρων τρυπών» επισήμανε, ο κ. Ξυδάκης αναφερόμενος στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ» αλλά και σε «μία πηγή αστάθειας στη Μαύρη θάλασσα, στην Ουκρανία».

«Αυτά τα σημεία εξάγουν αστάθεια», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «η Μέση Ανατολή εξάγει προσφυγιά, πόνο και τρομοκρατία».

«Παρά την μεγάλη οικονομική περιπέτεια που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια στους άλλους όρους είναι πυλώνας σταθερότητας. Έχει κοινωνική συνοχή. Μία αξιοθαύμαστη εθνοτική ομοιογένεια, παρατηρείται μία αρραγής κατάσταση ασφάλειας ως προς τις ασύμμετρες τρομοκρατικές απειλές. Μπορούμε να πούμε χωρίς δισταγμό ότι έχει και πολιτική σταθερότητα, δημοκρατία η οποία αντέχει και λειτουργεί», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, πρότεινε τη θεσμοθέτηση ενός υπηρεσιακού υφυπουργού Εξωτερικών , καθώς θεωρεί ότι το μέλλον θα είναι πολύ πιθανώς στις κυβερνήσεις συνεργασιας παρότι η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα αποτελείται από άριστους που θα αντιμετωπίζουν τις διεθνείς προκλήσεις και θα έχουν σημείο αναφοράς απευθείας τον ίδιο τον πρωθυπουργό.