Skip to main content

Π.Γ.Δ.Μ.: Νέοι κανόνες στο Χρηματιστήριο

Η επιτροπή για τον υπολογισμό των δεικτών του Χρηματιστηρίου Σκοπίων ανακοίνωσε τροποποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται ο δείκτης του χρηματιστηρίου.
Το Χρηματιστήριο Αξιών Σκοπίων ιδρύθηκε τo 1995 και ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα χρόνο μετά με ιδρυτικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ.

Το  Χρηματιστήριο προσελκύει μεν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών οίκων, εντούτοις η λειτουργία του χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη δομικών προβλημάτων, παρομοίων με εκείνα που αντιμετωπίζουν όλα τα χρηματιστήρια των βαλκανικών κρατών. Στα προβλήματα αυτά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των συναλλαγών προέρχεται από τη διαπραγμάτευση των μετοχών ελάχιστων εταιριών και το ότι σημειώνεται έλλειψη αξιόπιστων χρηματοοικονομικών αναλύσεων, λόγω έλλειψης αφενός αξιόπιστων οικονομικών στοιχείων αναφορικά με τη δραστηριότητα των εισηγμένων εταιρειών και αφετέρου εξειδικευμένων πιστοποιημένων χρηματοοικονομικών αναλυτών.

Η επιτροπή για τον υπολογισμό των δεικτών του Χρηματιστηρίου Σκοπίων ανακοίνωσε τροποποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται ο δείκτης του χρηματιστηρίου ο οποίος αφορά στις μετοχές εισηγμένων εταιριών. Ως εκ τούτου, οι εταιρίες Strumica, Tabak, Karpos και Sileks Banka μετακινήθηκαν από τον κατάλογο των εταιριών που συνιστούσαν μέχρι τώρα τον εν λόγω δείκτη για να αντικατασταθούν από τις εταιρίες OKTA, ICN και Rade Koncar.

Εν τω μεταξύ, το χρηματιστήριο των Σκοπίων απέκτησε νέο δικτυακό τόπο. Την ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου επισκέπτονται 8.000 άτομα ημερησίως. Καινοτομία επίσης για το τελευταίο αποτελεί το κανάλι RSS, δια του οποίου οι επισκέπτες θα λαμβάνουν πληροφορίες για τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο μέσω του κινητού τους ή μέσω e-mail.

Όπως ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, το χρηματιστήριο επρόκειτο να θέσει σε ισχύ νέους κανόνες για τη συναλλαγή σε μετοχές, κατόπιν συγκατάθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η σχετική απόφαση συμπεριλάμβανε ένα κατώτατο όριο αποδεκτών βασικών τιμών χωρίς να μεταβάλλει τις αξίες των παραγόντων H, M, K1 και K2.
Σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς του χρηματιστηρίου, ένας μέτοχος δεν μπορεί να κατέχει άνω του 10% του κεφαλαίου αυτού. Η αξία του Χρηματιστηρίου Σκοπίων εκτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ περίπου και ελέγχεται από περίπου 20 τράπεζες και  χρηματοπιστωτικούς οίκους. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι ανάμεσά τους είναι οι εταιρείες Fersped και ΤΤΚ Banka που κατέχουν περίπου το 20% του μετοχικού του κεφαλαίου.

Κύκλος εργασιών του χρηματιστηρίου

Το 2007 παρατηρήθηκε άνθηση στο χρηματιστήριο της πΓΔΜ, καθώς σημειώθηκε αύξηση τόσο στις συναλλαγές όσο και στις τιμές των μετοχών, ενώ ο τζίρος κορυφώθηκε στα 680 εκατ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών του κατά το πρώτο εξάμηνο του  2008 σημείωσε πτώση κατά 71,59% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Υποχώρηση σημείωσαν, επίσης, ο δείκτης MBI-10 (-29,37%) και ο δείκτης ΜBID (-46,81%). Επιπλέον, ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών μειώθηκε κατά 5%, περιορισθείς στις 38 εταιρίες.

Η πτώση αυτή μπορεί να αποδοθεί αρχικά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και στη μη λήψη πρόσκλησης  για ένταξη της χώρας στον εν λόγω διεθνή οργανισμό, στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και στην αναμονή για τον προγραμματισμό των εκλογών, ενώ, στη συνέχεια, στον πληθωρισμό, τις υψηλές τιμές πετρελαίου και την παγκόσμια ύφεση. Εν τω μεταξύ, ειδικοί εκτιμούν ότι η δραματική πτώση της αξίας των μετοχών στο χρηματιστήριο των Σκοπίων πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των χρηματιστηριακών εταιριών στη χώρα.

Διαγωνισμός για την πώληση του χρηματιστηρίου

Μέσα στο 2008 (Σεπτέμβριος) άρχισε να γίνεται λόγος για την πιθανότητα πώλησης του Χρηματιστηρίου Σκοπίων σε ξένο επενδυτή, κυρίως ως αποτέλεσμα της ύφεσης. Στα τέλη 2008 - αρχές 2009, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Σκοπίων διενήργησε κλειστό διαγωνισμό για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου. Για το σκοπό αυτό, απέστειλε προς μεγάλα ευρωπαϊκά και περιφερειακά χρηματιστήρια πρόσκληση για την από μέρους τους εκδήλωση ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα χρηματιστήρια της Βιέννης και της Λουμπλιάνας είναι τα μοναδικά από τα οκτώ συνολικά χρηματιστήρια, στα οποία απευθύνθηκε σχετική πρόταση, τα οποία εξέφρασαν ενδιαφέρον να γίνουν στρατηγικοί επενδυτές στο χρηματιστήριο της πΓΔΜ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν υποβάλει προσφορές για την εξαγορά του.