Skip to main content

«Όχι» σε χρονοδιαγράμματα για Σκοπιανό και Κυπριακό από ΟΗΕ

Αντίθετος με την επιβολή οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος «ως θέμα αρχής», δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού.
Αντίθετος με την επιβολή οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος «ως θέμα αρχής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ και του Κυπριακού.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης στις 26 Ιανουαρίου, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα κατορθώσουν να σημειώσουν «μεγαλύτερη πρόοδο στα ουσιώδη θέματα των συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένων του περιουσιακού και της ασφάλειας».

Ερωτηθείς αν η «παρέμβαση» της κ. Μέρκελ ήταν υποβοηθητική, ανέφερε πως «το σημαντικό είναι ότι η επίσημη αυτή διαπραγμάτευση συνεχίζεται και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να ενθαρρύνουν και τους δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες».

Όπως ανέφερε, «θα συναντηθώ με τους δύο ηγέτες των κοινοτήτων της Κύπρου, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής, στις 26 Ιανουαρίου. Θα εμπλακώ σε διαπραγματεύσεις, όπως συμφωνήσαμε στις 18 Νοεμβρίου. Πρόκειται για θέματα που εκκρεμούν επί μακρόν και η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων έχουν εμπλακεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών περισσότερες από 80 φορές. Τότε, τους κάλεσα στη Νέα Υόρκη και εμπλακήκαμε σε διαπραγματεύσεις, αλλά αντιληφθήκαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Πρόσθεσε, δε, ότι «για το λόγο αυτό τους έδωσα ακόμη εννέα εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να επιλύσουν αυτά τα σημαντικά θέματα, ώστε όταν συναντηθούμε ξανά στη Γενεύη, θα μπορέσουμε να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο, αντιμετωπίζοντας τα ουσιώδη αυτά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του περιουσιακού και της ασφάλειας. Αυτό προτίθεμαι να κάνω και ας περιμένουμε».

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ερωτηθείς αν προτίθεται να θέσει και σ΄ αυτό το πρόβλημα «κάποιο χρονοδιάγραμμα» στις διαπραγματεύσεις, όπως και οι «εννέα εβδομάδες» που έθεσε στο Κυπριακό, ξεκαθάρισε πως «ως θέμα αρχής, δεν είναι επιθυμητή η επιβολή οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος» και πρόσθεσε: «Δεν έθεσα κάποιο χρονοδιάγραμμα εννέα εβδομάδων στο Κυπριακό. Οι εννέα εβδομάδες που τους έθεσα αφορούσα στο να προσέλθουν και να με συναντήσουν στη Γενεύη με περισσότερο βελτιωμένη συμφωνία».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την ονομασία της πΓΔΜ δήλωσε ότι o ειδικός αντιπρόσωπός του, Μάθιου Νίμιτς, θα συνεχίσει την προσπάθεια και θα έχει συνάντηση με τους αντιπροσώπους των δυο μερών στις 9 Φεβρουαρίου, στη Νέα Υόρκη.

«Ήμουν στην ευχάριστη θέση να δω τη δυναμική που δημιουργήθηκε την περασμένη χρονιά από τον απευθείας διάλογο μεταξύ των δυο πρωθυπουργών, της Ελλάδας και της πΓΔΜ. Είναι πλέον καιρός να προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα επιλύσουν το θέμα με αμοιβαίο αποδεκτό τρόπο και έχω διαβεβαιώσει και τους δυο πρωθυπουργούς ότι τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν για την γρήγορη επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε.