Skip to main content

Όχι και πάλι από Γερμανία για τη διεύρυνση του EFSF

Η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ρητά και κατηγορηματικά ότι η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι προς το παρόν στην ατζέντα.
Ευτυχώς που όλοι έσπευσαν να διαμορφώσουν κλίμα για να κερδίσουν τη συγκατάθεση της Γερμανίας για το θέμα της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Μία ημέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και τα σχετικά δημοσιεύματα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ρητά και κατηγορηματικά ότι η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν είναι προς το παρόν στην ατζέντα. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης, ανέφερε, είναι απολύτως ικανός αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί στον ρόλο του.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, και μάλιστα έχει επιτευχθεί πρόοδος για την αύξηση των δυνατοτήτων του ταμείου διευκόλυνσης αλλά και την τροποποίηση της λειτουργίας του. Ο κ. Ρεν τάχθηκε ευθέως υπέρ της αύξησης των πόρων του EFSF, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Μάιο και διαθέτει συνολικούς πόρους 750 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος όμως της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε σήμερα τη βούληση του Βερολίνου να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη λειτουργία του μηχανισμού διάσωσης. Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει έναν κοινό δρόμο προς τη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα το 2011.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε, δήλωσε και αυτός με τη σειρά του ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Αναμφίβολα, το μέγεθος του ταμείου όπως είναι σήμερα είναι ικανοποιητικό υπό τις παρούσες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος σε σημερινή του δήλωση στο Reuters.