Skip to main content

Ούζο από μέλι: Η μοναδική Μουντοβίνα της Αρναίας Χαλκιδικής

Σε περιορισμένες ποσότητες η Μουντοβίνα αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής, αφού είναι προϊόν μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.

Ένα μοναδικό προϊόν σε όλη την Ελλάδα βρίσκουν οι επισκέπτες της Αρναίας Χαλκιδικής στην κεντρική πλατεία. Ούζο από μέλι, που οι ντόπιοι το ονομάζουν Μουντοβίνα και παρασκευάζεται μόνο στην Αρναία και μάλιστα από την εποχή της τουρκοκρατίας, όπως λένε οι ντόπιοι.

Η Μουντοβίνα σε σχέση με τα άλλα ούζα είναι πιο βαριά σε γεύση, αλλά πιο γλυκόπιοτη. Παράγεται σε ποσότητες μέχρι 600 κιλά ετησίως και πωλείται μόνο στην τοπική αγορά.

Το ούζο από μέλι

Η Αρναία έχει παράδοση στη μελισσοκομία και ο τοπικός συνεταιρισμός είναι από τους παλαιότερους στη χώρα. Μέλι μπορεί να βρει κάποιος σε όλες τις εκδοχές του. Ανθόμελο, πευκόμελο, ελατόμελο, ακόμη και μέλι από ρείκι, που στην περιοχή το ονομάζουν Σουσούρα και παγώνει πολύ εύκολα.

Οι παραγωγοί της Μουντοβίνας λένε ότι δυο ποτηράκια αρκούν για να χαλαρώσει κάποιος. Περισσότερη ποσότητα πέφτει... βαριά.

Ούζο από μέλι

Η διαδικασία παραγωγής του μοναδικού αυτού ούζου από μέλι είναι κοπιαστική και παίρνει χρόνο. Μια σειρά από παραμέτρους παίζουν ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα. Τον κυριότερο ρόλο όμως παίζει η συνταγή της απόσταξης, καθώς όπως λένε οι παραγωγοί, το μέλι έτσι κι αλλιώς στην περιοχή είναι εξαιρετικό, λόγω της ποικιλίας στη χλωρίδα.

Η Αρναία είναι δίπλα στο δάσος του Ταξιάρχη και μπορεί να υπερηφανεύεται για την εξαιρετική ποιότητα των τοπικών προϊόντων.

Η διαδικασία παραγωγής ξεκινά με τον τρυγητό της άνοιξης. Μετά τη σφράγιση των μελισσιών με κερί, οι μελισσοκόμοι μαζεύουν τα απολεπίσματα του κεριού με το μέλι με ένα ζεστό μαχαίρι. Τα τοποθετούν σε δοχεία και τα βυθίζουν σε μεγάλα καζάνια με νερό, ώστε να μην καεί το μέλι και το κερί.

Γίνεται ο βρασμός και οδηγούνται στο πιεστήριο. Μετά την πίεση και το φιλτράρισμα μπαίνουν σε ένα μεγάλο βαρέλι. Το κερί δεν αργεί να βγει στην επιφάνεια σκεπάζοντας το νερόμελο. Το γλυκό αυτό μίγμα θα παραμείνει για περίπου δυο μήνες στο βαρέλι για να γίνουν οι απαιτούμενες ζυμώσεις και μετά θα γίνει η τελική απόσταξη για να παραχθεί η Μουντοβίνα.

Στην Αρναία μάλιστα υπάρχουν άμβυκες και πιεστήρια ηλικίας ακόμη και 150 χρόνων.

Η Τάνια στο μαγαζί της στην κεντρική πλατεία

Στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, πωλούνται όλα τα τοπικά προϊόντα μελισσοκομίας. Η Τάνια, που εξήγησε όλη τη διαδικασία στη Voria.gr, δηλώνει πάντα πρόθυμη να δώσει αναλυτικές πληροφορίες στους επισκέπτες για όλη τη γκάμα αυτών των μοναδικών προϊόντων.