Skip to main content

Ουγγαρία: Μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές για τον Όρμπαν

Ο εθνικιστής πολιτικός και ο πλέον μαχητικός Ευρωπαίος ηγέτης κατά της έλευσης μεταναστών στη γηραιά ήπειρο, πήρε το 48,9% των ψήφων με το Fidesz.

Για μια «ιστορική νίκη» της παράταξής του (Fidesz), που πήρε ποσοστό 48,9%, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Νικήσαμε», είπε ο εθνικιστής Όρμπαν στο πλήθος των οπαδών του που τον επευφημούσε. «Η Ουγγαρία κατήγαγε μια μεγάλη, ιστορική νίκη», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «η υψηλή συμμετοχή δεν αφήνει καμία αμφιβολία», ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους.

«Αγαπητοί φίλοι, αφήνουμε μια μεγάλη μάχη πίσω μας, εξασφαλίσαμε μια ιστορική νίκη, έχουμε μια ευκαιρία, δημιουργήσαμε μια ευκαιρία να υπερασπίσουμε την Ουγγαρία», επέμεινε ο δεξιός εθνικιστής πολιτικός, κυρίαρχος του σύγχρονου ουγγρικού πολιτικού σκηνικού.

Θαυμαστής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αιχμή του δόρατος του αγώνα εναντίον της έλευσης μεταναστών στην Ευρώπη, ο Όρμπαν από το 2010 ασκεί την εξουσία περιορίζοντας ελευθερίες εν ονόματι του «εθνικού συμφέροντος» και συγκεντρώνοντας στα δικά του χέρια τα κλειδιά κρίσιμων τομέων, από την οικονομία μέχρι τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης.

Αυτόκλητος υπερασπιστής της «χριστιανικής Ευρώπης», ο Όρμπαν επιδόθηκε σε ακόμη εντονότερη ξενοφοβική ρητορική στην προεκλογική του εκστρατεία, καταφερόμενος εναντίον του Τζορτζ Σόρος, του Αμερικανού επενδυτή, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχηστρώνει τη μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Το Fidesz πήρε -όπως αναμενόταν- καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές και θα καταλάβει 133 έδρες επί συνόλου 199 στο κοινοβούλιο της χώρας σύμφωνα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, με το 85% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Η συμμετοχή έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ (69,26%, +7%) με ορισμένα εκλογικά τμήματα να παραμένουν ανοικτά τρεις ώρες μετά το πέρας του τυπικού χρονοδιαγράμματος της ψηφοφορίας, κάτι που δημιούργησε σε κάποιους την αίσθηση πως μπορεί να σημειωνόταν μια θεαματική ανατροπή.