Skip to main content

Ουγγαρία: Εξετάζει αναθεώρηση Συντάγματος για το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μολονότι το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, του δίνει μια ισχυρή εντολή να αντιταχθεί στις Βρυξέλλες.

To ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος στις 8 Νοεμβρίου ώστε να απορρίψει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων μέσω ποσοστώσεων εξετάζει το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος -δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα που κηρύχθηκε άκυρο λόγω μικρής συμμετοχής-, η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του μηνός.

Ο Λάγιος Κόσα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Fidesz, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαβεβαίωσε ότι το κόμμα δεν επιδιώκει την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε: «Πρέπει να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου οι Βρυξέλλες [...] δεν μπορούν να εγκαταστήσουν μετανάστες στην Ουγγαρία. Και πρέπει να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι απαγορεύουμε την αναγκαστική μετεγκατάσταση των μεταναστών».

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων απέρριψε το σύστημα των ποσοστώσεων που επιβάλλει η ΕΕ στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής ήταν μικρό, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να κριθεί άκυρο.

Ο Όρμπαν ωστόσο τόνισε ότι μολονότι το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, του δίνει μια ισχυρή εντολή να αντιταχθεί στις Βρυξέλλες.