Skip to main content

Ένα βήμα πριν το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις-Αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το αεροδρόμιο Αντόνοφ

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν στρατηγικά σημεία στην Ουκρανία και βρίσκονται μια ανάσα από το Κίεβο-Πούτιν: Δεν είχα άλλη επιλογή για την Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν στρατηγικά σημεία στην Ουκρανία και εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο, ενώ την ίδια ώρα Ουκρανοί πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα και οι ουκρανικές δυνάμεις περνούν στην αντεπίθεση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει 392 βομβαρδισμούς σε ισάριθμα σημεία της χώρας κι ότι οι μάχες συνεχίζονται σε όλη την κεντρική και ανατολικής Ουκρανία. Εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε ότι έξι γέφυρες καταστράφηκαν επίσης στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνιχίφ, του Ντόνετσκ και του Χερσώνα.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την αεροπορική βάση Αντόνοφ, περίπου 15 έως 20 μίλια βορειοδυτικά του Κιέβου και μάλιστα αναφέρουν ότι η επίθεση εκτυλίχθηκε πιο γρήγορα από ότι αναμένονταν, ενώ η ουκρανική εθνοφρουρά υποστηρίζει ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση. Το Αντόνοφ, γνωστό και ως Gostomel, είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο για εμπορευματικές πτήσεις και παράλληλα αεροδρόμιο δοκιμών.

Ζελένσκι: Ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό στο Τσέρνομπιλ

Ο ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, ενώ έχουν πληγεί στόχοι και σε αρκετές περιοχές στην ανατολική πλευρά της χώρας

Πούτιν: «Δεν είχα άλλη επιλογή για την Ουκρανία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δώσει διαταγή για - αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε - μια ειδική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες της Μόσχας να αλλάξουν την κατάσταση ασφαλείας δεν είχαν αποτέλεσμα.

Οι G7 καταδικάζουν τον Πούτιν

«Έβαλε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της ιστορίας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους για τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι ηγέτες της G7 που συνεδρίασαν νωρίς σήμερα το απόγευμα.
Πρόσθεσαν επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος «επαναφέρει τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο». «Έβαλε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της ιστορίας».
«Καταδικάζουμε τον Πρόεδρο Πούτιν για τη συνεχή άρνησή του να συμμετάσχει σε μια διπλωματική διαδικασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, παρά τις επανειλημμένες προσφορές μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «είμαστε ενωμένοι με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των κρατών μελών τους καθώς και της Ουκρανίας και παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Και ανθρωπιστική κρίση

Η ρωσική επίθεση προκαλεί και ανθρωπιστική κρίση, καθώς αρκετοί πολίτες της Ουκρανίας έχουν φύγει από τις εστίες τους.
Σύμφωνα με το BBC, πάνω από 4.000 άνθρωποι από την Ουκρανία, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει από το πρωί τα σύνορα με τη Μολδαβία, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν σκοπεύουν να μείνουν εκεί ή να περάσουν στη Ρουμανία. «Γνωρίζουμε ότι σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα σύνορα και ετοιμάζουμε ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφεραν οι αρχές της Μολδαβίας.

Η δήλωση Σάντσεθ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη», δήλωσε ο Ιπσανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και σε τηλεοπτικό του μήνυμα κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να βάλει άμεσο τέλος στις εχθροπραξίες και να ανακαλέσει την αναγνώριση των εδαφών στην Ουκρανία». Ο Σάντσεθ είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπόλοιποι σύμμαχοι της Ένωσης είχαν ήδη εγκρίνει ένα πρώτο πακέτο μέτρων» κατά της Ρωσίας και ότι το Συμβούλιο της ΕΕ που θα συνεδριάσει το βράδυ «θα καθορίσει την απάντησή του σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Νέο διάγγελμα Μπάιτεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει διάγγελμα στις 13.30 ώρα Ουάσινγκτον (20.30 ώρα Ελλάδας) στον αμερικανικό λαό για «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την απάντηση των ΗΠΑ στην εξέλιξη αυτή. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, σε συντονισμό με τις άλλες χώρες της G7.
Όπως έγινε γνωστό οι ΗΠΑ έστειλαν σήμερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, ενώ σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά F-35 στις χώρες της Βαλτικής.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Carlos Barria