Skip to main content

«Ούφ» ανακούφισης από Βουλγαρία και Ρουμανία για την κοινοτική στήριξη στην Ελλάδα

Με αναστεναγμό ανακούφισης υποδέχθηκαν η Βουλγαρία κι η Ρουμανία τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Υπήρχαν φόβοι ότι η κρίση μπορούσε να μεταφ
Με αναστεναγμό ανακούφισης υποδέχθηκαν η Βουλγαρία κι η Ρουμανία τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συμφωνία των κοινοτικών εταίρων για σύσταση μεικτού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, μέσω της συνδρομής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το γεγονός ότι τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα διατηρούν σημαντικό μερίδιο αγοράς και στις δύο αυτές χώρες είχε σημάνει συναγερμό στα κυβερνητικά τους επιτελεία. Κι αυτό γιατί η εκδήλωση μιας πιθανής κρίσης στις μητρικές τράπεζες, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, απειλούσε να «μολύνει» πάραυτα και τις θυγατρικές τους.

«Η υποστήριξη που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς την Ελλάδα, είναι καλό νέο και για τη Βουλγαρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί έτσι διασφαλίζεται η ρευστότητα και συνακόλουθα η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσε επίσης ότι με βάση στοιχεία του 2009 το 30% του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας ανήκει σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών κι ως εκ τούτου «πιθανές δυσχέρειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα». Η απόφαση αυστηροποίησης των κανόνων στην Ευρωζώνη, πάντως, κατά τον κ. Μπορίσοφ, ασφαλώς και θα καταστήσει πιο δύσκολη την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του Ευρώ. Στόχος που έχει τεθεί για το 2013.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος εστίασε στην εξαιρετική, όπως είπε, σημασία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στην τοπική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα της χώρας. «Όπως γνωρίζετε οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στη ρουμανική αγορά και -με απόσταση από τις δεύτερες αυστριακές- ελέγχουν το υψηλότερο μερίδιο στο τραπεζικό σύστημα της Ρουμανίας», είπε ο κ. Μπασέσκου και τόνισε ότι υπό αυτή την έννοια «η σταθερότητά τους στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντική και για εμάς». Εξήγησε, ακόμη, ότι υπήρχε κίνδυνος ο «ιός» των υψηλών spread να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση που λήφθηκε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, να αξιολογηθεί θετικά από τους τραπεζικούς κύκλους, τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές που θα κληθούν να δανείσουν στην Ελλάδα». Όσον αφορά στην εμπλοκή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Μπασέσκου εκτίμησε ότι θα έχει ρόλο «κλειδί» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και πως συνιστά τη σωστή λύση, διότι το ΔΝΤ έχει τη φήμη και τη δυνατότητα να προωθήσει την τεχνική βοήθεια, για να προλάβει τη διολίσθησή της στην κρίση.