Skip to main content

Ο,τι λάμπει, είναι χρυσός - Αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε χρυσό

Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις σε χρυσό, αυξήθηκαν από τους 1.458,1 στους 1.959,1 μετρικούς τόνους.

Σε περιόδους διεθνών οικονομικών κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε, η αναζήτηση επενδυτικών καταφυγίων – για όσους έχουν, εννοείται, λεφτά για να... προφυλάξουν – αποτελεί μια από τις πιο ψυχοφθόρες διαδικασίες. Γι' αυτό κι όλοι ή σχεδόν όλοι, στο «τέλος της ημέρας» επιλέγουν την γνωστή σταθερά: χρυσός.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις σε χρυσό, διεθνώς, αυξήθηκαν από τους 1.458,1 στους 1.959,1 μετρικούς τόνους. Ειδικά την εβδομάδα μετά το Brexit, οι τοποθετήσεις ενισχύθηκαν κατά 37 τόνους, μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες. Το γεγονός, όπως είναι φυσικό, έχει επίπτωση στην τιμή του.

Ετσι, το τελευταίο εξάμηνο η τιμή του έχει σημειώσει αύξηση 27%. Τον προηγούμενο μήνα, εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα διετίας και η τάση αυτή συνεχίζεται.

Οι παράγοντες, οι οποίοι επηρέασαν αυτή την εξέλιξη είναι γεωπολιτικοί και οικονομικοί: οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η πιθανότητα να μην προχωρήσει στο άμεσο μέλλον σε αύξηση επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Το αποτέλεσμα είναι, αναλυτές και τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, να αναθεώρησουν προς τα πάνω  τις προβλέψεις τους για τον χρυσό, ενώ, την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των δεκαετών και τριακονταετών ομολόγων των ΗΠΑ άγγιξαν επίπεδα ναδίρ.