Skip to main content

ΟΤΕ: Αύξηση 6,5% στα προσαρμοσμένα κέρδη του β' τριμήνου

Διαμορφώθηκαν σε 40,8 εκατ. ευρώ - Μείωση στα καθαρά κέρδη, οριακή συρρίκνωση στον κύκλο εργασιών - Ενισχύθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα

Μείωση της τάξης του 7,4% εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ, τα οποία ανήλθαν σε 31,1 εκατ. ευρώ έναντι 33,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Σε προσαρμοσμένο επίπεδο, αντίθετα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6,5% και διαμορφώθηκαν σε 40,8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε οριακά κατά 1,7% στα 938,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 1% στα 313,9 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα EBIT, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 110,3 εκατ. ευρώ έναντι 99,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 11,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου, κατά το τέλος του β’ τριμήνου, ανήλθαν σε 1,514 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 45,2% έναντι του τέλους του β’ τριμήνου του 2016.

Ο κλάδος της σταθερής τηλεφωνίας, επίσης, εμφάνισε κύκλο εργασιών, ύψους 390,8 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA, ύψους 163,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,3% και 0,8% αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε τα εξής: «Οι επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ ήταν ικανοποιητικές. Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, μετά από πέντε χρόνια πτώσης, πετύχαμε αύξηση του EBITDA. Τα έσοδα της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ενισχύθηκαν, καθώς προσφέρουμε στους πελάτες μας ολοκληρωμένες, αποδοτικές λύσεις για τις τηλεπικοινωνιακές τους ανάγκες.

» Δυνατές ήταν οι επιδόσεις μας και ως προς τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, κυρίως τις VDSL, χάρη στην εκτεταμένη κάλυψη του δικτύου μας. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα επέστρεψαν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ανακόπτοντας την πολυετή πτωτική τάση. Στη Ρουμανία, η επιτυχία των συνδυαστικών υπηρεσιών προσέφερε στήριξη στις επιδόσεις της σταθερής. Η πρόοδος που σημειώνουμε στα έσοδα συνοδεύεται από τη διαρκή επανεξέταση κάθε γραμμής κόστους, καθώς η μείωση των εξόδων αποτελεί προϋπόθεση για να μετατρέψουμε τα έσοδα σε ενισχυμένο EBITDA και ταμειακές ροές, απαραίτητες για να συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά σε λύσεις για την κάλυψη των αναγκών του πελάτη και για μελλοντική ανάπτυξη. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, το ποσοστό των εσόδων που επανεπενδύσαμε σε δίκτυα και περιεχόμενο τηλεόρασης αυξήθηκε σημαντικά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, καθώς η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης».

Σημειώνεται ότι για το σύνολο του α’ εξαμήνου του έτους, ο Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε καθαρά κέρδη, ύψους 67,5 εκατ. ευρώ (67,5 εκατ. το 2016), και κύκλο εργασιών, ύψους 1,867 δισ. ευρώ (1,883 δισ. ευρώ το 2016).

Προοπτικές

Ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι τάσεις του α’ εξαμήνου θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες για το υπόλοιπο του έτους. Η ζήτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών, ιδίως υψηλών ταχυτήτων, αναμένεται να ενισχυθεί, κυρίως λόγω της εκτεταμένης κάλυψης του δικτύου VDSL.

Αντίθετα, οι πελάτες μόνο υπηρεσιών φωνής αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, ενώ προβλέπεται να συνεχιστεί η αύξηση της χρήσης και των εσόδων από δεδομένα κινητής. Στη Ρουμανία και την Αλβανία, ο Όμιλος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Ο Όμιλος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα συνεχίσει να επενδύει σημαντικά σε νέες τεχνολογίες, υποδομές και περιεχόμενο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών του σε όλες τις αγορές.

Τέλος, διατηρεί την εκτίμηση για το 2017, προσδοκώντας ότι οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν περίπου σε 250 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των επενδύσεων σε πάνω από 700 εκατ. ευρώ, καθώς και τις έκτακτες φορολογικές εκροές.