Skip to main content

Όταν θα τελειώνει η αξιολόγηση, θα αρχίζουν τα stress tests

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία της αξιολόγησης σε 40 – 50 μέρες, όπως τουλάχιστον φιλοδοξεί η ελληνική πλευρά.

Νέος χρονικός στόχος για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης διαφαίνεται στον ορίζοντα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή τη φορά πάμε για το πρώτο επίσημο Eurogroup του 2018, προς το τέλος Ιανουαρίου. 'Η όπως μας έλεγε πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τις κρίσιμες λεπτομέρειες «μετά του Αγίου Αντωνίου», σίγουρα. Εννοείται πως ό,τι άλλο ακούγεται ή γράφεται για Δεκέμβριο ή ακόμα και για ...Νοέμβριο, ανάγεται στο χώρο της φαντασίας. Κι αυτό γιατί ενώ «τρέχουμε» τον Οκτώβριο δεν έχουν επιστρέψει καλά – καλά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στη χώρα μας, ενώ είναι άγνωστο ακόμα πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής, για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Κατά συνέπεια και όπως έχει διδάξει η εμπειρία, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία σε 40 – 50 μέρες, όπως τουλάχιστον φιλοδοξεί η ελληνική πλευρά.

Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι θα ολοκληρώνεται όταν θα ξεκινά μια άλλη, μεγάλη, δοκιμασία για τη χώρα μας. Κι αυτό γιατί επισήμως, τον Φεβρουάριο ξεκινάνε τα stress tests των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Ανεπισήμως, βεβαίως, η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη. Οι πρώτες οδηγίες της ΕΚΤ έχουν σταλεί ήδη στις αρμόδιες διευθύνσεις, στην Αθήνα. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, η προεργασία θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, οπότε το πιθανότερο είναι πως την ώρα που θα τελειώνει μια μεγάλη δοκιμασία για την ελληνική οικονομία, θα ξεκινά μια άλλη.