Skip to main content

O Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: Από διαδηλωτής, πρωθυπουργός...

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους της πόλης, οι εξαγγελίες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και η αναγκαστική στροφή προς τον ρεαλισμό.

Του Νίκου Ηλιάδη

Η σημερινή είναι η πολλοστή φορά που ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα των εγκαινίων της ΔΕΘ. Ωστόσο, είναι μόλις η δεύτερη που προσέρχεται ως πρωθυπουργός, καθώς το 2015, λόγω της προκήρυξης των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, προσήλθε ως υποψήφιος πρωθυπουργός. Πριν από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 ο κ. Τσίπρας ερχόταν στη Θεσσαλονίκη ανήμερα των εγκαινίων της ΔΕΘ είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2012 και εντεύθεν, είτε παλιότερα ως πρόεδρος του Συνασπισμού. Συνδύαζε, δε, τη θεσμική του ιδιότητα με αυτήν του διαδηλωτή.

Το κυρίαρχο στοιχείο της παρουσίας του στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του Συνασπισμού ήταν το κινηματικό. Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε πάντοτε στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και στην πορεία που ακολουθούσε προς το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Αδιαφορούσε για το πρωτόκολλο της ΔΕΘ, έμενε σε φτηνά ξενοδοχεία, έβγαινε τα βράδια με τους φίλους του.

 

Διπλή άνοδος

Η σταδιακή στροφή του προς το ρεαλισμό ξεκίνησε το 2012. Λίγους μήνες πριν από τη ΔΕΘ, στις εκλογές του Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναρριχηθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ ανήμερα των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ ήταν από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του θεσμού. Συγχρόνως ήταν και το πρώτο στο οποίο συμμετείχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας ετέθη επικεφαλής του πολυπληθούς μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας μάλιστα και στην πορεία που ακολούθησε ως το «Ι. Βελλίδης» παρότι ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ήδη φύγει από τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να να εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων. Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε και το επόμενο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιοριζόμενος στα όσα προέβλεπε το πρωτόκολλο.

Και την επόμενη χρονιά, το 2013, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε εκ νέου δύο φορές τη Θεσσαλονίκη. Την πρώτη το Σάββατο των εγκαινίων, δίνοντας και πάλι το «παρών» στο συλλαλητήριο απ’ όπου με δηλώσεις του ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Μετά, όμως, τις δηλώσεις αποχώρησε, αποφεύγοντας να συμμετάσχει στη διαδήλωση. Επανήλθε λίγες ημέρες αργότερα, πραγματοποιώντας τριήμερη επίσκεψη. Μάλιστα την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου μίλησε σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Λευκό Πύργο, ενώ το επόμενο διήμερο ακολούθησε τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο, δηλαδή επίσκεψη στη ΔΕΘ, ομιλία προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και συνέντευξη Τύπου.

Η στροφή προς το ρεαλισμό

Την επόμενη χρονιά, το 2014 όταν πια ο κ. Τσίπρας όδευε ολοταχώς προς το Μέγαρο Μαξίμου, αντί του συλλαλητηρίου επέλεξε να συμμετάσχει σε διεθνές φόρουμ, στη λίμνη Κόμο στη Βόρεια Ιταλία. Μαζί με όλο το ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κατεστημένο (Μανουέλ Μπαρόζο, Μάριο Μόντι, Χοακίν Αλμούνια, Γεργκ Ασμουσεν, Μισέλ Μπαρνιέ, Ζαν-ΚλοντΤρισέ κ.ά.).

Ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο σαββατοκύριακο της 79ης ΔΕΘ εξαγγέλλοντας από το βήμα του «Ι. Βελλίδης» το περίφημο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», το οποίο εκτόξευσε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας τον στην εκλογική νίκη λίγους μήνες αργότερα.

Η σταδιακή στροφή προς το ρεαλισμό σχεδόν εκμηδένισε την παρουσία και των υπολοίπων, βουλευτών, στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο καθιερωμένο συλλαλητήριο το απόγευμα του Σαββάτου των εγκαινίων. Το 2015, λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου που έφερε την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, τα τοπικά στελέχη του έστεκαν μουδιασμένα σε μια γωνία της συγκέντρωσης, παρατηρώντας το δυναμικό «παρών» του μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Πέρυσι, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο ήταν περισσότερο αναιμική και φέτος τα τοπικά στελέχη του θα προτιμήσουν, όπως όλα δείχνουν, να κολλήσουν στους διαδηλωτές κατά της επένδυσης στις Σκουριές. Ο παλιός κινηματικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον απλή ανάμνηση.