Skip to main content

Με μετρητά σχεδόν όλες οι αγορές ακινήτων το 2017 στη Θεσσαλονίκη

Σε άνοδο η αγορά ακινήτων στο prime retail, ενώ υπάρχει μεγάλη προοπτική στη Θεσσαλονίκη των 100.000 φοιτητών, για Φοιτητικές Εστίες.

Το 84,4% των ακινήτων που πουλήθηκαν το 2017 στη Θεσσαλονίκη, ήταν κατοικίες, σύμφωνα με στοιχεία μεσιτών της πόλης. Από τα ακίνητα που πουλήθηκαν το 50% ήταν για ιδιόχρηση και το υπόλοιπο 50%, αγοράσθηκε σαν επένδυση, ένα ποσοστό πολύ μεγάλο αν και αφορά ακίνητα χαμηλής αξίας.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΠΠΑ κ. Νίκος Μανομενίδης, από το 1ο Prodexpo North, οι Τράπεζες απουσιάζουν από την αγορά ακινήτων, αφού το 93% των ακινήτων που αγοράστηκαν πληρώθηκαν τοις μετρητοίς. Εάν οι Τράπεζες έδιναν ρευστό στην αγορά με στεγαστικά δάνεια, η αγορά κατοικίας θα έχει εκτιναχθεί, εκτίμησε ο κ. Μανομενίδης.

Όπως σημειώθηκε, βάσει των στοιχείων μεσιτών της πόλης, οι αγοραπωλησίες που έγιναν αφορούσαν ακίνητα χαμηλών αξιών, ενώ το 28% των πράξεων και για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ, ήταν τοποθετήσεις που έγιναν για να αξιοποιηθούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb).

H αγορά των ιδιωτών και μικρών επενδυτών προτιμά τα παλαιά ακίνητα το 67,7% να στρέφεται σε κατοικίες κτισμένες προ του 1978. Το κέντρο της πόλης προτιμάει το 34,4% των αγοραστών, ενώ ένα επιπλέον 34,3% δείχνει προτίμηση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Το εκπληκτικό στοιχείο είναι, ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, στο μεγάλη πλειονότητά τους, άντλησαν πληροφορίες από το Διαδίκτυο αφού το 75% των αγοραστών ήρθε σε επαφή με τους πωλητές μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας , ενώ το matchmaking μέσω μεσιτών, έγινε μόνο σε ποσοστό 18,8%.

 



Σταθερές οι τιμές στα γραφεία

Η Αγορά Γραφείων, περιστρέφεται γύρω από το Κέντρο της Θεσσαλονίκης γιατί «το κέντρο είναι αγαπημένο όλων», παρότι τα κτίρια είναι παλαιά , υπάρχει πολυιδιοκατοίκηση, έλλειψη χώρων στάθμευσης και συχνά εκτός σύγχρονων προδιαγραφών.

Όπως είπε η κα. Φώφη Πασχαλίδου, διευθύντρια του Γραφείου της ΔΑΝΟΣ & Συνεργάτες, η Θεσσαλονίκη διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους και ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος όπως και στη Δυτική Είσοδο. Οι αξίες, λόγω και της μεγάλης προσφοράς, δεν εκδηλώνουν αυξητικές τάσεις, ενώ οι αποδόσεις είναι στο 8%, και τα ενοίκια για μεικτές επιφάνειες κυμαίνονται μεταξύ 4-7 ευρώ/τ.μ. Μέχρι και σήμερα, για  γραφειακούς χώρους δεν εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον εξ’ αιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, ενώ οι μεγάλες ξένες και εγχώριες εταιρείες διαθέτουν ήδη ιδιόκτητα γραφεία.

Η ελληνική αγορά ακινήτων, μετά από 10 χρόνια μεγάλης κρίσης, δεν προβλέπεται να γνωρίσει νέες μειώσεις στις αξίες ακινήτων, ενώ το 2017, για πρώτη φορά μετά το β’ εξάμηνο του 2007, σημειώθηκε κάποια μικρή άνοδος στις αξίες των prime ακινήτων, όπως έχει ήδη καταγραφεί στις συναλλαγές που έγιναν στην οδό Τσιμισκή, βάσει στοιχείων που επικαλέσθηκε ο κ. Δημήτρης Τζιβράς, γενικός διευθυντής του Γραφείου Θεσσαλονίκης της CBRE Atria.

Στα δευτερεύοντα retail ακίνητα οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί αλλά εκεί που ο κ. Τζιβράς αναμένει μεγάλες εξελίξεις στο μέλλον, είναι στην αγορά των βιομηχανικών ακινήτων και των αποθηκευτικών χώρων- logistics, συνεπεία της ανόδου διεθνώς του e-commerce αλλά και της ανάτασης που προβλέπεται να έχει η Θεσσαλονίκη, μετά την πώληση του ΟΛΘ, ως μεταφορικό κέντρο και κέντρο εμπορίου. Όσον αφορά τις κατοικίες, προβλέπει σταθεροποίηση των τιμών στα επόμενα 2-4 χρόνια.

Όλες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να αρχίσει να ανακάμπτει η αγορά ακινήτων, με πρόσθετο το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η Ελλάδα είναι ακόμη χώρα με φθηνή, με αρκετές ευκαιρίες. Ο μόνος παράγοντας που λείπει για τη δυναμική ανάκαμψη της Αγοράς, είναι οι Τράπεζες που κρατάνε κλειστές τις χρηματοδοτήσεις.

Στις φοιτητουπόλεις και την αξιοποίηση του προϊόντος που λέγεται φοιτητική εστία, αναφέρθηκε ο κ. Τρύφων Αργυρόπουλος της Hamlet Student Flats, που έχει ήδη αναπτύξει σε Αθήνα και Πάτρα τρία συγκροτήματα φοιτητικών εστιών, ενώ μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση για την δημιουργία 80 studios, από 14 έως 35 τ.μ., σε κεντρικό ακίνητο της Θεσσαλονίκης, με ανωδομή 3.500 τ.μ..

Ο κ. Χρήστος Τραμπούκης, CEO της Oikotrust Student Housing, εταιρείας που διαθέτει 300 φοιτητικά δωμάτια στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι για να αναπτυχθεί το προϊόν που λέγεται Φοιτητική Εστία, θα πρέπει να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο ώστε να καλύπτεται πλήρως η συγκεκριμένη αγορά που διαφέρει από την τουριστική.

Το πάνελ των ομιλητών που ανέπτυξαν τις Τάσεις στην Αγορά του Real Estate, συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης.