Skip to main content

Η απαράδεκτη πρόσκληση του Ακιντζί από τον Γιώργο Παπανδρέου

Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί η κληρονομική δημοκρατία, όπου το δαχτυλίδι της εξουσίας κληρονομείται σε συγγενείς και προστατευόμενους.

Ο παππούς Γεώργιος Παπανδρέου αποκαλούσε τον Σοφοκλή Βενιζέλο, γιο του Ελευθέριου, και πολιτικό, ότι είναι «αχθοφόρος μεγάλου ονόματος». Εννοώντας ότι η μεγάλη πολιτική ικανότητα του Σοφοκλή ήταν μόνον το επίθετό του. Πιστεύω, ότι αν ζούσε ο παππούς Παπανδρέου, το ίδιο θα έλεγε και για τον εγγονό του. Άλλωστε, θα συμφωνούσε σ’ αυτό και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που δεν έδειχνε να εκτιμά ιδιαιτέρως τις ικανότητες του γιου του.

Όμως, συμβαίνει στην Ελλάδα να έχει καθιερωθεί η κληρονομική δημοκρατία, όπου το δαχτυλίδι της εξουσίας κληρονομείται, όχι μόνο σε συγγενείς αλλά και σε προστατευόμενους, όπως στην περίπτωση Αλαβάνου-Τσίπρα. Πρόκειται για μια κατάσταση που ενυπάρχει στις μοναρχίες και δικτατορίες, και όχι σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Αλλά, με τις τόσες στρεβλώσεις που έχει το ισχύον ελληνικό πολίτευμα, το ανωτέρω είναι κι αυτό μια λεπτομέρεια.

[Να υπενθυμίσω, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, τον οποίον οι κομμουνιστές απεχθάνονται ως ιμπεριαλιστή, έχουν γράψει μάλιστα ότι η εκστρατεία του αποτελεί «μαύρο πρόβατο στην ελληνική ιστορία», τον ρωτούσαν στην επιθανάτιο κλίνη σε ποιον θα δώσει το δαχτυλίδι, και απάντησε: «τω κρατίστω»].

Για να επικεντρωθώ στον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνω πως έγινε ήρωας δύο σημαντικών επεισοδίων το προηγούμενο διήμερο, βλαπτικών των ελληνικών συμφερόντων, που γεμίζουν το ποτήρι της δυσαρέσκειας, και θα πρέπει επί τέλους και οι ολίγοι εναπομείναντες φίλοι του να αποσύρουν την υποστήριξή τους, με την ελπίδα ότι θα αποφασίσει να μετακομίσει στις ΗΠΑ και να μας απαλλάξει από την επιβλαβή πολιτική παρουσία του.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Ρολάνδη, το 2003 η Αθήνα ζήτησε από τη Λευκωσία να αλλάξει μια συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία εάν ολοκληρωνόταν όπως προβλεπόταν αρχικά, το Κάιρο θα είχε αποδεχτεί πως το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ. Συγκεκριμένα ο Ν. Ρολάνδης αναφέρει ότι η Κύπρος είχε συμφωνήσει με την Αίγυπτο σε μία οριογραμμή η οποία εκτεινόταν ακριβώς μέχρι το σημείο που αρχίζει η ελληνική ΑΟΖ εάν συνυπολογιστεί σε αυτή το Καστελόριζο.

Μια πιο απλή αλλά ουσιαστική προσέγγιση του θέματος, δεικνύει ότι η Κύπρος είχε προετοιμάσει το έδαφος για να περιφρουρήσει η Ελλάδα τα δικαιώματά της στην περιοχή, διότι στην περίπτωση που υπογραφόταν η συμφωνία η Τουρκία δεν θα μπορούσε σήμερα να προκαλεί ασύστολα στο Αιγαίο επικαλούμενη δήθεν το δίκαιο της θάλασσας.

Σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Ρολάνδη, ο οποίος επικαλείται πρακτικά συνεδριάσεων στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, αντιπροσωπεία του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου, «παρακάλεσε» την κυπριακή πλευρά να μην υπογράψει την οριογραμμή έως εκεί που άρχιζε η ελληνική ΑΟΖ, κατά τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά να μεταφέρει τη γραμμή κατά 8 ν.μ. ανατολικότερα, ήτοι 15 χιλιόμετρα περίπου, για να μην δημιουργηθούν επιπλοκές με την… Τουρκία!

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, σχολιάζει [σε άλλο σημείωμα θα παραθέσω πολλά από αυτά που γράφει κατά του Γιώργου Παπανδρέου ο έγκυρος δημοσιογράφος]: «Ο κ. Παπανδρέου δεν απαντά γιατί η Αθήνα απέρριψε την πρόταση της Λευκωσίας να οριοθετήσει την ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου. Επειδή, βεβαίως, δεν ήθελε να ενοχλήσει την Τουρκία, είναι η απάντηση. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.  Τους είπαν οι φίλοι τους οι Δυτικοί να ΜΗ το κάνουν, και δεν το έκαναν. Δεν ήταν "θέμα ασφάλειας", όπως διατείνονται υπογείως».

Το δεύτερο περιστατικό, είναι η νομιμοποίηση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, από τον Γιώργο Παπανδρέου. Έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες στην Κύπρο εναντίον του, και οι χαρακτηρισμοί που του απευθύνουν είναι βαρείς:

Η ΕΔΕΚ -του Βάσου Λυσσρίδη- με δημόσια ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καταδικαστέα η παρουσία του κατοχικού ηγέτη Ακιντζί ενώπιον της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Είναι μια μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση που για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γεώργιος Παπανδρέου, λειτούργησε αντιδεοντολογικά και αντίθετα με τις καταστατικές διατάξεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

» Συγκεκριμένα, ενώ από τον Ιούνιο του 2015 αρνείται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ για συζήτηση διμερών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, αποδέχθηκε κατά τρόπο παράτυπο τη συμμετοχή δύο τουρκοκυπριακών κομμάτων στη Σοσιαλιστή Διεθνή και τώρα, αποκορύφωμα, η πρόσκληση προς τον κατοχικό ηγέτη, κ. Ακιντζί, για να συμμετάσχει στις εργασίες της εν λόγω οργάνωσης.

» Λόγω του πιο πάνω αλλά και σωρείας παρατυπιών από πλευράς του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η ΕΔΕΚ μελετά σοβαρά τη στάση την οποία θα τηρήσει τόσο έναντι της οργάνωσης αλλά πολύ περισσότερο έναντι του προέδρου της».

Και από το ΔΗΚΟ -του Τάσσου Παπαδόπουλου- είναι οργισμένη η ανακοίνωση: Λανθασμένα και επικίνδυνα μηνύματα στέλλουν οι ενέργειες του Γιώργου Παπανδρέου. Ενάντια στο διεθνές δίκαιο και εχθρική προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό Ελληνισμό, είναι η ενέργεια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Προέδρου της, Γιώργου Παπανδρέου, να προσκαλέσουν τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, σε εκδήλωση της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος,.

Ελλείψει χώρου, θα επανέλθω.